Saturday, May 2, 2009

CERITA Mr X - BONJOL...

Hari ni...aku ada di Batu Pahat...smlm bertolak kesini...bertujuan jalan2 dan pegi rumah kawan yg nak menikah..tu cerita semlam...cerita hari ni nak tgk dia bersanding pulak...tp yg membuatkan jiwa aku berdarah...macamana aku boley terlupa bwk camera aku..aku rasa aku dah masukkan dalam beg...nak buat canner...laptop aku n brdband aje yg boley menemani....

2 hari cuti aku makan aje...training aku terhenti 2 hari besok petang aku kembali latihan...tetiba teringat pulak cerita Mr X bab2 sensitip nih...ceritanya..

Mr X berkata tanpa pikir...

Semua orang tahu..tetapi tidak berminat memperkata dan menyentuh isu ini secara terbuka. Barangkali ramai suami khuatir terpaksa tidur di luar rumah akibat dimarahi isteri.
Isu apa? Isu majoriti wanita Malaysia gemuk selepas berkahwin dan mereka bagai tidak pernah ambil pusing.
“Huh! Dulu sebelum kahwin, seksi. Pinggang ramping, bersolek, stylish. Sekarang ni bonjol sana bonjol sini, hips macam batang balak. Tambah pula sekarang ni dah tak minat nak belai suami, manjakan suami. Bila masuk bilik tidur asyik pakai ‘baju kelawar’ menggelebeh. Manalah berselera nak tengok beb!”Keluhan suami dalam bahasa Melayu tetapi boleh diapplikasikan kepada isteri pelbagai bangsa di negara ini, Cina, India, Kadazan, Iban dan lain-lain.
Alasan isteri ..“Dulu lain, anak tak ada lagi. Banyak masa nak jaga badan. Sekarang anak berderet, so sibuk, nak melawa macamana? Apatah lagi nak keep in shape. Alah! Tapi laki pun sama, asyik salahkan isteri. Walhal perut dia tu boroi tak sedar, lepas tu duduk rumah pakai kain pelikat! Selera ke?”
“Lelaki boroi, ada orang kata seksi, wanita berperut buncit?,” komen suami.

Tu utk wanita yg dah berkahwin..mcmana ngan anak dara yg berimejkan wanita beranak 5? ni contoh aje...Mr X tak kata kat sesapa...cuba renung persoalan ni..adakah salah kata2 Mr X?

Aku : mmg la tak salah kata2 tu MrX....byk btulnya...tp suami pun agak2 ler...nak suro masak sedap2 bila time dapat gaji...mesti nak makan spesel..kat umh tak pun kat luar...mana tak menjadi2 badan naik...patutnya suami jgn tau mengata aja...bg dorongan sikit..ajak exercise jgn suka membuta aje..bg galakan utk sihat badan...
Yg perempuan pulak bila selalu mengadap cermin tu..skali skala cuba la berkata2 dengan cermin tu...bila aku nak jadi mcm J LO?

Apa pun...100 tahun lagi, mungkinkah keadaan masih sama?

Ciaow..

7 comments:

zino said...

kalau ada ciri ciri yg di kata mr x tu sila lah beri pertahian dan ambil tindakan sewajar nya hehe

atty's said...

hehehe..ade betui jugak..tp ade jugak lelaki..yg mcm perempuan banak 5..jadiknya suami isteri sesama kena menten..baru bahagia..idup

Yunus Badawi said...

caiyok Mr X!

Suami isteri kena bertolak ansur dan cuba memperbaiki diri. Jgn jadikan anak2 sebagai alasan.

psst - tak bwak kamera takpe. HP kan boleh buat ambik gambar jugak

suhaila-ab said...

HP cap ayam...boley ambik gambo ayam aje...

Abang Long said...

Dari sudut lain pula. Bila suami berada diluar, bila terpandang yang cantik dan jauh lebih seksi dari isterinya, maka berkata didalam hati

"Kalaulah isteri aku juga macam itu."

kadok said...

waaa..sure terbakar kalau lupa bwk kamera..ape lagi acara besar seperti itu kan? hehehe...ermmm..i still have cousin yg dah kawin tapi badan menten mcm belom kawen? rahsia nya? execise..tu aje..salam blog juga utk kamu..:)

Dee said...

pada aku lah..kalo asik dok mengata suami isteri x settlelah..baik sama2 gi jogging..sama2 gi exercise..baru sama2 cantik n sihat..hehehe..