Tuesday, January 31, 2012

BUAH MOLONG!!

Salam petang...dah minum petang sumer?..aku masih keadaan lapar..hehhe...belum makan dr tghri lagi...jap lagi makan la apa yang patut..bos ke..member sebelah meja ni ke...tetiba teringat pulak masa aku balik kampung baru ni..kami(aku+sisters+niece) bergabung tenaga dan aura untuk masak makanan ni..di terengganu namanya glemer sebagai "Buah Molong"...kalau kat melaka atau benua lain aku tak tau la nama apa...oleh sebab byk tangan nak buat jadi kami ambik keputusan nak buat macam2 kaler...kaler traffic light pun ada...niece aku ni bukan semangat nak masak sangat mende ni..lebih kepada geram nak menggentel mende ni je..hehhehe...Sebab tu la..saiz nya tak sama besar..tak ikut specification langsung..sebab ikut saiz tangan tukang menggentel jugak..hehe...
Main rebus2 je...masa duk gentel..kecik aje..bila dah rebus and masak dah jadi beso pulak..
Lepas rebus kena rendam dalam air pulak...masa ni aku dah kenyang dah duk telan..masa ni tawar lagi...kenyal dalam mulut..aku sangat suka...hehehheh
Ni dah di campur kuah santannya...kalau korang tgk..santannya mcm agak nak pecah..tapi rasanya tetap best..3 mangkuk hayun aku telan...
Nanti kalau aku free..aku akan cuba buat kat umah di melaka pulak...kuahnya aku akan repair sikit ikut selera aku..nanti aku tepek lagi sekali kat sini ok...

Nota kaki makcik : Aku start suka makan mende ni ketika aku makan di restoran Thailand di area Sg Buluh..tak igt apa nama restoran tu..kuahnya agak lain..dia guna susu..dan dicampur ngan biji sagu,...sungguh sedap...makan sejuk2 selepas pekena tom yam goongggg yang pedas menyengat...

1 comment:

atty's said...

warnawarni yg buat lagi teruja nak makan nie..