Wednesday, January 18, 2012

AKU YANG BERHEMAH

Salam...seminggu mak coti merapu kan hehhe...mak??mak hayam masak merah...makan malam semalam..
Pagi tadi aku keluar rumah nak ke tempat kerje agak lewat...biasa kalau keluar rumah 7.30am tu sampai ofis ngam2 la kul 8...tu pun dengan cara pemanduan yang sungguh berhemah...kalau pemanduan berhemah aku ni boleh mengakibatkan pemandu lain yg dah lewat tu bleh bertukar jadi serigala jadian...maafkan aku hehhe..kadang tu sengaja...
Bila aku memandu secara berhemah ni..aku sempat lagi melihat wajah2 pemandu yang arah bertentangan..hehe..biasa la...kekadang tu,kalau pemandu ppuan..aku sempat tengok pesen tudungnya...tengok gaya mekapnya...ada yang macam mayat..ada jugak macam bapok...dan kadang tu ada jugak macam kak rosmah mansur...tengok rupa spek itam yang digayakan..mungkin bleh cari idea nak tiru...kalau pemandu lelaki tu..bleh la tgk rupa nya semenggah ke tidak..stail aku ni kalau pemandu cina yang hazab tu aku pandang sekilas aje bak kata orang dengan ekor mata?ekor kera?..apa2 aje lah..ada jugak pemandu cina yang smart...walaupun matanya separuh bukak je tapi muka ada value..bawak kete pun serius aje...yang tu aku pandang la 3-4 saat...pemandu melayu plak..kita boleh cam samada dia baru nak pegi keje ke atau baru balik keje shift malam..sangat ketara gitu...itu la lelaki melayu senang kita nak dugakan..kalau spesis ustaz pun boleh kita kenal dalam beberapa saat..kalau spesis buaya pun kita boleh kenal jugak...tak kira la spesis ni berdua dengan wife diaorang ataupun berseorangan..pemandu india plak..sorry jarang dinilai sebab jarang ku berselisih(tipoo)..
Kadang tu aku tergelak sorang2 sebab bila terjumpa pemandu yang kelam kabut..macam dia sorang aje dalam dunia ni nak pegi kerja...bila dia buat kesalahan siap angkat2 tangan marah kat orang lain...watdehal?biasanya pemandu lelaki...
Bila aku ikut kereta depan yang segan2 nak bawak kete..contohnya..didepan aku ada sebuah kete yang bawak lebih kurang 50kmj...didepan dia ada lori dengan jarak 1 kereta...bila aku bagi signal nak potong..tetiba pemandu depan aku pun bagi signal jugak nak overtake...aku biasa la suka jgk "mengakalkan" org lain..aku tak mati kan signal aku pun sebab akukan selalu "get ready"...tp kereta depan aku ni duk jugak jalan straight jugak tak potong2 lori...nak main cak2 plak ngan aku..kemain lama duk pikir apa tindakan yang harus dia ambik...bila aku matikan signal dia pun mati kan signal...ini dah mendatangkan marah kan kengkawan..dengan pantas tanpa sopan segan silu aku terus je tekan minyak dan potong...pandang sekilas kekiri...biasala..pemandu perempuan..so no comment!
Pagi tadi masa kereta berhenti kat traffic light..ada part dj radio buat lawak aku gelak sakan...sekali mamat dalam kereta sebelah pun gelak sakan jugak..pasti dia dengar radio yang sama dengan aku..kami berpaling dan bertentang mata sambil sesama senyum...manis mukanya...berkulit sawo matang...rambut panjang paras bahu berikat kemas ada tertenggek Rayban Aviator diatasnya...berkemeja berjalur..berhidung mancung halus..tak sebutir jerawat pun singgah kat mukanya..sekali senyum dia ada lesung pipit..manis sungguh,mesti dia lahir dalam karung gula. Dia tunjuk arah radio..aku angguk kepala..dia senyum lagi..aku pun menyerigai skali macam kak limah..dia thumbs up...aku angguk lagi..aku bajet dalam hati..kalau dia buat isyarat ibu jari kat telinga jari kelingking kat mulut dengan pantas jugak aku angguk..rupanya betul plak!!!macamana aku nak bagi nombor aku..aku geleng kepala...bukan bermaksud aku tak nak bagi tapi bermaksud aku tak ada kertas nak tulis...muka dia sedikit kecewa..dia bukak cermin...aku pun sebok cari punat cermin nak tekan...tetiba kereta depan dah nak gerak...so aku bagi senyuman paling bermakna dalam hidup kat dia sambil lambai tangan...dia pun dengan muka kecewa dan agak terpaksa melambai kembali kat aku..last skali sempat dia kenyit mata kat aku..so sweet little child mukanya...sweet charity semua ada...

Ok tak cerita kisah aku pagi tadi?...korang boleh percaya sampai part MAMAT SEBELAH AKU TU LAHIR DALAM KARUNG GULA aje....cerita selepas itu hanya la fiksyen semata!!!!!hehhe...

Nota kaki makcik : korang jangan la hamun aku pepetang ni...nanti aku buat sambungan nya ok!

5 comments:

gadisBunga said...

kenapa kite tak penah mcm tu masa drive ek? maksud kite, ternampak mamat sebelah ketawa serentak dgn kite sebab lawak kat radio, dan main pandang2.

isk.

tak beruntung la so far. heheh!

eynda said...

Kuat berangan ni hehe... tapi tak mustahil berlaku ;-)

Ros said...

Salam ziarah...

sue-ab said...

gB : hahahha...kebetulan...jangan nanti apek plak yg sesama gelak...

sue-ab said...

eynda : heheh...angan2 tu hobi aku..