Thursday, January 5, 2012

MELAWAT CHE JAH..

Salam..selamat pagi..dah minum pagi?...aku dah aje...kalau lom, tak pat la nak menaip kat sini hehhe..kejap je hari ni dah hari Khamis..sok jumaat..lusa duk relax lagi kat umah..yahoo!!suka benor duk umah (adalah sebabnya..hokhokhok)..weekend ni aku nak sambung balik xtvt berlari aku yang dah cuti hampir 4 kali weekend..insyaAllah kalau tak de aral sabtu ni bleh start balik...bila dah lama tak berlari ni..dan makan tak jaga pulak...penyakit malas dan negative thinking aku ni makin menjadi2..dan jugak ukuran bodi berganjak beberapa inci..so kena la keluar dr kepompong nampaknya..nanti lama2 nanti jadi katak gomokss bawah tempurung plak!!..apa yang aku mencarut ni ni yep..apa2 je lah..
Ok berbalik ke tajuk asal..melawat che jah..siapa tu...hehe..che jah la..jauh duduk kawan ni..ok meh kita zoom2 sikit..
Lokasinya di Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah Pahang..berfungsi sebagai tempat sementara untuk gajah2 liar sebelum ke Taman Negara..pusat ni adalah ibu pejabat Pasukan Pemindahan semula gajah yang dah ada sejak tahun 1974..lama dah tu..errrmmm..aku je baru tau..ada beberapa aktiviti yang diadakan bersama che jah ni..biasanya pelawat datang pada jam 2pm..aktiviti pun bermula selepas jam 2 ptg..
Antara aktivitinya spt :
Bermain dengan gajah - main golek2 ngan kak jah...kak jah pijak kita..kita pijak gajah...huiss..biasanya permainan atau gurauan ni untuk kaum lelaki je..hehehhe...kalau untuk kaum wanita tu biasa nya xtvt bermesra mesraan je..manjakan...
Memberi gajah makan - ni kiranya macam latihan kejiwaan jugak utk kita..boleh belajar ngan kak jah tahap kesabaran kita kalau ada orang main acah2 hulur makanan kat kak jah ataupun kita..agak2 la nak main kapalterbang masuk mulut pun..sekali gajah sedut ko kut belalai dia..dah selamat ko menginap dalam perut kak jah!
Menunggang gajah - kepada sesiapa yang tak biasa tunggang menunggang ni sila guna anak gajah je ok..kalu dah biasa tunggang kuda cthnya kuda Arab ke..Quarter Horse ke..sila naik bapak gajah..tak pun mak jah..
Mandi bersama gajah - ni xtvt manja2...sesapa yang selalu mandi sorang2 tu mungkin malu2 nak mandi ngan abg@kak jah ni..ala apa nak malu sgt...mandi je la..abg jah siram kita..kita siram abg jah...abg jah baling kita lam air..kita baling abg jah dalam air..macam tu je la..sampai lemas...
(*sila take note..xtvt diatas adalah benar cuma huraian aktiviti aja yang patut korang ragui sebab huraian itu hanyalah imaginasi penulis sahaja)

Kak Jah bertemu Kak Jah..
Sesuai bawak anak2 kesini..kepada sesiapa yang alah @ pandang rendah pada binatang sila jangan datang..
Dinasihatkan datang awal sebelum aktiviti bermula...kalau tak nanti termiss pulak nak tgk xtvt yang disediakan..
Ni bukan kak Jah ok...ni mek Cing..kalau dtg sini nak rembat mek Cing taruk lam beg boleh..tapi kak Jah tak leh rembat..orang perhilitan nampak nanti..
Aksi wajib...bukan ada apa pun..
Hari tu mak jah n pak jah tak de..mungkin tak balik keje dr utan lagi..yang ada anak2 beliau seramai 9 hekor aje kat umah..
Manjakan...main sedut2 ngan belalai..
1st time aku manja2 ngan cik jah gini...ok tak aksi aku bagi makan cik jah tu..nampak normal je aku kan..korang nak tau..ni ada cubaan aku yang hampir 10 kali nak bagi makan cik jah ni..peluh aku berjurai2 masa ni..bukan sebab cocer panas..sbb aku cemas..aku imagine kena sedut pastu aku ada lam perut cik jah tu...kejikan aku...
Aku hanya layak tengok dari jauh je...nak mesra2 konon..aku buat hangin gajah ada lah..
Tu baru bagi makan, dah macam jumpa alien...belum lagi nak tunggang langgang n mandi ke...harus aku tak buat...
Aku mungkin terlepas adengan manusia mandi ngan kak jah ni..sebab sampai agak lewat...kak jah mandi macam mandi kebau jugak..kejap je..
Kalu aku nak berposing ngan kak jah haruslah posing ngan gambar kak jah aje...
Bayangkan aje kak jah ada kat belakang tu tgh mandi...akukan kuat imaginasi..so korang kena imagine gak lah...
Ha macam ni aku sesuai..baru tak berpeluh...
Ni kawasan sekitar pusat tu la...ngayau2 je...
Nak masuk sini tak yah bayar apa2...kalau nak pegi bawak la..kacang Ngan Nying..pisang ke..nak bagi gajah makan la..kalau tak bawak tak de la aksi bermesra mesraan tu...silap2 gajah lapo..gajah makan korang!!

Nota kaki makcik : aku rasa mak jah and pak jah tak de pasal lari tgk aku..diaorang ingat aku nak tunggang diaorang...mau patah tulang belakang abg jah..!!

2 comments:

Ieda AlHabsyi said...

mandi bersama gajah macm best lah hahahaha! :)

sue-ab said...

ieda : tu la tak sempat nak tgk adengan tu...mesti main campak2 kan..