Tuesday, January 3, 2012

MENU : KUEY TIAW LAGI DAN LAGI

Selamat petang...dah mamam??aku ni asyik tanya korang pasal makan je kannn...heheh saje je nak buat korang rasa lapar..pastu makan..makan..makan lagi..aku ni pagi td dah telan nasi lemak ikan masin..karipap lagi..walla kan..pastu makan rambutan lagi..lagi dan lagi...butang seluar pun dah macam nak tanggal je...kena la tahan napas sikit...tahan napas 8 jam kan nanti biru plak muka..tak pasal2 ada kenduri arwah plak..
Ok hari ni nak share Kuey Tiaw Goreng Pedas aku ni..resipi macam biasa la..bleh gak nak share kat sini..tapi lu jangan musan musan lak yep...sebab ini je aku selalu buat utk selera anak tekak aku ni hehehheh...

Kuey Tiaw sebungkus
Bawang Merah (kisar)
Bawang Putih (kisar)
Cili boh
Cili padi (ketuk/kisar)
Kicap pekat (1/2 sudu kecik je..tak mo byk2 nanti black out plak))
Kerang
Cendawan butang (potong 4)
Daun kucai
Cili jeruk (hiasan)

1. Tumis semua bahan kisar dan cili boh sehingga wangi dan garing...masukkan kicap pekat..
2. Masukkan kerang (kalau nak letak telur pun boleh)..masukkan cendawan butang..masukkan garam dan pak aji jugak masa ni..
3. Masukkan kuey tiaw..kacau hingga rata
4. Masukkan daun kucai..gaul lagi...
5. Dah ok sumer tu..hidangkan...tabur sikit ngan cili jeruk atau pun perah limau kasturi...makan ngan kopok ikan keping atau pun kopok lekor dr Terengganu panas2...giler best!! Kalau tak de kopok..sila buat ayam goreng mcm KFC tu...best nyer...

Nota kaki makcik : Menu ni sesuai di sediakan pada waktu pagi..tapi makcik masak kat atas tu jam 10.45 malam...apa pun tak bleh kan...kata nak bodi cam J Lo..makcik sendiri pun rasa nak muntah kalau nak jadi J Lo ni...tak pe la perasan pun perasan la...janji hati makcik ok jer...

4 comments:

Ieda AlHabsyi said...

keteaw ni makanan peberet mak aku waktu dinner :)

sue-ab said...

Ieda : sama la mak lu ngan gua...mesti bintang pun sama nih..

Rumah Kuning said...

anak saya suka gila2 kuetiaw goreng ni. saya pun suka tp takde le tahap gila. hehehe

sue-ab said...

rumah kuning : saya gila kat ketiaw..hehe..kat melaka ni ada 1 tempat yang best..kalau ikut selera saya ler..heheh