Friday, October 30, 2009

SELAGI ADA AKAL..

Nak lepaskan diri la tuh..cett!!

video

MONTHLY SICK!!!

+
+
= MONTHLY SYNDROME...
aku bawak bawak berehat...

Thursday, October 29, 2009

JIRAN OO JIRAN...

gambar hiasan aje..
Kalau duduk di rumah berbentuk seperti diatas kena la sabar dengan risiko2 jiran2 yg tak guna dan amat berguna...masalahnya..disekeliling aku yg tak berguna lagi ramai dari yang berguna...atas tepi kiri kanan...bawah tak de sebab aku duk bawah skali....

Jiran sebelah KIRI aku boleh tahan la bergunanya..very caring....kekadang tu terlebih caring pulak...aku beli barang apa pun dia nak check dalam plastik sopink aku...bila aku balik kampung...dia offer nak jaga rumah aku..mintak nak jemur baju dia kat balcony aku..bukan apa nanti dapat kaburi mata pencuri,rumah aku tu ada org time cuti panjang...katanya la...aku sabar je....tapi dia ni selama aku kenal hampir 3 tahun...dia ni jenis TAK BERTANDING punya orang la(yg penah aku citer bg jeruk kat aku tu la..)...hidup dia bersederhana aje macam aku...bila setiap kali aku basuh kete yg 1st time aku beli tu..tiap2 kali la dia tanya berapa ringgit aku beli mendaalah tu...mulah aje la....sekali petang semalam...aku nak masuk parking aje...mata aku silau ngan kewujudan mende oren ni depan umh dia...GRAND LAVINA TUH!!!!!

Jiran KANAN aku pulak..aku tak berapa kenal..pasalnya bebudak bujang yg tinggal...tak banyak kerenah diaorg ni cuma yang buat aku bengang...hampir setiap malam dalam pukul 2-3 pagi..diaorang start mengetuk..macam buat keje2 haram aje lagaknya..oleh sebab aku sudah tak tahan kena kejut setiap jam2-3 pagi maka aku nekad nak tanya sendiri apa diaorang buat malam2 tu..pada suatu petang aku baru sampai rumah..diorang tgh melepak kat parking motor.."dik korang siang hari keje %^&^&**(((bla bla......kenapa malam2 selalu dengar bunyi ketuk2?..kat dalam bilik tgh akak tu clear dengar macam korang ketuk telinga akak ni tau.." "ekh ye ke kak...kita org tido la..mana ada ketuk2 kita orang tak dengar la"....ting tong...apa aku nak buat dengan manusia2 ni..terpaksa la aku tido secara kaum badwi di rumah aku sendiri..

Jiran ATAS aku pulak..keje dia asyik la duk buang sampah kat umh aku...mangkuk punya cina..macam2 barang dia suka bagi kat umh aku..antaranya...puntung rokok...cotton bud...raket patah...piring cawan mainan yg pecah..hanger..baju yg diterbang angin jatuh dlm longkang(bila aku suruh dia ambik..dia jawap.."haya..sulah jatuh ka..tak pa la..wa tak mo pakai lagi..sudah kotor lor"..cilanat punya cina ko tak nak lagi baju ni abih ko tak reti nak pungut balik pegi buang sendiri ke ko nak suro nenek ko yg duduk kat umh aku ni ke yg buang ??

Nasib baik aku tak de Jiran BAWAH tau..

Aku kekadang tu terpikir kenapa jiran aku ni suka memberi masalah kepada aku..adakah aku juga bermasalah pada dia orang?..atau diaorang tak sedar akan kewujudan aku @ benda hidup dalam umah beralamat C-14 tu...tp kalau diaorang tak sedar kewujudan aku mungkin jugak..sebab pintu rumah aku tertutup 24 jam... Ciaow..

Wednesday, October 28, 2009

SIAPA MAN DOL NIH??

*PART I*
Che'gu Berahim sedang mengendali kelasnya dalam aktiviti sukan di padang sekolah. Seperti biasa, Che'gu Berahim akan menyuruh murid²nya melakukan regangan otot. Tiba di satu bahagian, dimana murid² baring dan mengangkat kaki lalu menggerakkannya seperti sedang mengayuh basikal. Che'gu Berahim asyik memerhati seorang muridnya yang pada mulanya menggerakkan kakinya tiba² memberhentikan kakinya. Lalu Che'gu Berahim menyergah muridnya yang bernama Man Dol. "Woiiii Man, apa sebab kau berhenti ni hah". "Oh Che'gu Berahim, basikal saya tengah turun bukit Che'gu, sebab tu saya berhenti.Takkan nak kayuh jugak.

*PART II*
Waktu sekolah telah tamat,sebelum keluar kelas, Che'gu Berahim telah bertanya kpd murid²nya.
Che'gu : Siapa nak masuk/pergi syurga?
Semua murid mengangkat tangan kecuali Man Dol..lalu Che'gu Berahim pun bertanya, Che'gu : Man, kenapa awak tak nak pergi/masuk syurga?
Man : Mak saya kata lepas habis sekolah, terus balik rumah..jangan pergi mana-mana.

*PART III*
Che'gu Berahim sedang mengajar Bahasa Melayu dalam kelas 1 Mawar...
Che'gu : Man, boleh kamu buat ayat dengan menggunakan perkataan tepong?
Man : Itu senang saja cikgu.. ayatnya ialah.... emak sedang membuat kek didapur.
Che'gu : Mana tepungnya??
Man : Tepong kan ke dalam kek tu.... Che'gu nie tak sekolah ke hape??

*PART IV*
Seperti biasa, Che'gu Berahim nie mengajar pelajar di Sekolah Agama.Che'gu Berahim mengajar budak tahun satu.Pada hari tersebut, beliau mengajar bab"cara berwudhuk".Selepas mengajar, beliau (Che'gu) selalu meminta muridnya bertanyakan soalan jika terdapat kemusykilan.
Che'gu : Ada sesiapa hendak bertanyakan soalan?
Tiba² seorang anak muridnye mengangkat tangan, nama murid tu adalah Man Dol
Man : Ada Che'gu. saya ada satu kemusykilan. Boleh tak kita ambil wudhuk dua kali? Che'gu : Boleh, tapi kenapa sampai dua kali ambil wudhuk?
Man : Saya ambil dua kali sebab kalau saya terkentut, wudhuk lagi satu tu boleh buat spare part!
Che'gu : Allahhuakbarr!!!

*PART V*
Che'gu Berahim: Joe, cuba terangkan apakah tugas akar pokok pisang?
Joe : Untuk mencari makanan, che'gu
Che'gu Berahim: Bagus! Sekarang giliran Wati pulak. Apakah tugas batang pokok pisang? Wati : Untuk membawa makanan yang dicari akarnya, che'gu
Che'gu Berahim: Bagus! Sekarang giliran Man Dol pula. Apakah tugas daun pisang?
Man Dol :untuk membungkus nasi lemak, che'gu...
Che'gu Berahim: uii... lagi bagus... berdiri atas meja sampai habis kelas..

SAPA LA BUDAK YG BERNAMA MAN DOL INI..MAU AKU PIJAKKAN RASANYA...KESIAN CHE'GU BERAHIM NGOK NGEK TU TAU..DAH TAU BUDAK TU BEDOL..JGN LER TANYA!!!..

Tuesday, October 27, 2009

HARI INI DALAM SEJARAH














Kalau sekarang suasana kl sebegini..aku sanggup pegi bekerja di tempat yang bernama kuala lumpur itu..kalau macam skang..upah nenek aku sorg lagi pun aku tak hingin...

Monday, October 26, 2009

MENCARI PATINAH...

Misi mencari Patinah binti Gulai Tempoyak...



baru tau rasa patin sangkar n patin kolam..memang berbeze..berbaloi2..patin ori sungai yg mahal tu aku lom rasa..terus terang cakap tak mampu nak beli..


RM 25 /person utk round sepanjang sungai...

MISI TAMAT....PERUT KENYANG....
*maaf quality gambar kureng..guna henpong cap ayang katik*

Saturday, October 24, 2009

TAK KENAL TAK TAHU

Kita ni sebagai manusia biasa makin tua makin kita byk belajar...dari akal budak hingga la ke akal tua..tp kalau makin tua makin tak leh pakai otak tu..payah la nak citer...aku ni makin tua makin aku belajar apa yg negatif ..bukan sume aku nak tukar cuma makin hari aku pilih apa yg patut aku tukar...kebelakangan ni aku tukar sifat aku yg 'susah menerima apa yang aku tak suka'...tak semestinya perkara yang kita tak suka itu mendatangkan perkara buruk kepada kita..ada perkara yg paling remeh yg kita tak suka tapi kalau kita cuba menyukainya..hasilnya ok..ada org berpendapat "aku tak suka menda tu..itu prinsip aku"...tapi cuba kita pikir..kalau kita cuba menyukainya..tak mati pun...
Hari ni aku telah hadap 5 movie Harry Potter...selama ni HP sgt glamer..buku HP yg melambak..member2 aku yg tak sabar nak tengok kalau ada movie baru dia..sana sini orang duk citer..tapi masa tu aku kata aku tak minat atas alasan "citer mengarut..magic sana sini..mengarut!" Tapi aku tak pernah nak cuba tengok citer2 HP ni.. apa yg best sangat ye..
So pagi td aku dah siap dengan jajan2 aku..mengadap tv nak tgk Harry Potter yg telah selamat di downloadkan dan telah didvdkan secara haram oleh aku..5 movie sekali gus aku hadap..emmm akhirnya tak mati pun aku..jauh sekali koma..ok la citernya..kalau aku tak bergerak dr tempat duduk aku..habis jajan aku keje kan masa movie 1 aje tu..makanya citer tu aku boleh layan...
Kesimpulannya...aku akan mencuba lagi mencuba perkara2 yang aku tak suka mana tau benda itu baik dan akan jadi favorite aku...hehe...
Ciaow : aku nak cuba hilangkan perasaan syak wasangka....

Thursday, October 22, 2009

BINA BADAN

Petang semalam aku termenung di jendela...opps...jiwangss...tepi sliding door...memikirkan nak masak apa malam ini utk mengalas perut yg tak berapa lapar ni...saja tau napsu makan ini mengada2 tahap cipan..kalau tak masak pun ok lagi pasal siang nya aku dah balun makan macam kat tempat keje sperti..maruku raya deepavali..biskut raya deepavali...twisties..dan jajan lain yang sewaktu dengannya...tetiba lampu dalam kepala hotak menyala macam lampu ambulan..spagetti...hah hah hah..gelak ala ala nenek jin...





chatting dan sambil menyuapkan Spaggeti Udang tu ke dalam mulut yang tak de insuran ini...bersenang lenang macam gaya Puan Sri kannn.....
Korang tau buah ni??
Ini kalau korang bukan kaum Orang Asli kat area Muazam Shah Pahang sana memang la kurang kenal..kepada yang penah makan dan tak penah jumpa..aku perkenalkan..ni la buah Keranji...buah ni banyak jugak jual kat kampung aku...tp bukan Original People yang jual..diterengganu ia dipanggil Buah Kaddeh..hehe sebut biar betul...tetapi saiz buahnya lain..kat trg saiz nya 2kali lebih kecik dari ni...yang Original People kat Pahang ni saiznya besar gedabak..dan rasanya agak masam..sehingga boleh menghodohkan muka orang..kalau orang yg cantik makan aku rasa akan hodoh sikit mukanya...tp kalau org tu dah sedia ada hodoh yg makan..maka akan bertambah2 lagi tahap kehodohannya itewww....hazab...
Ciaow..
p/s: Huh...utk jawapan entry dibawah...tok sah la korang nak pikir berat soal tu....dah tentu nya 27hb aku tunggu gaji...hehehhe....

Wednesday, October 21, 2009

LAMBAT LA...


Lambat nyerrr 27hb....Ko telah meninggalkan aku semenjak 18hb Sept tau..aku rindu la..ahaks!!

Sunday, October 18, 2009

SI SEPIT BIRU

Sempena Hari Deepavali semalam aku telah dijemput utk menghadiri 1 rumah terbuka member kaum India...setelah disahkan oleh JAIM..maka semua menu adalah halal...semua menu ada lah kegamaran aku...seperti tosei + itli...kari kambing..kari ayam kampung + bandar...dan yang paling special yg aku tak penah telan..ayam belanda masak kurma...maruku ori..itu aje yg aku sempat jamah..itu pun kerana seluar sudah beri warning..zip nak tercabut..hehe...oleh kerana rumah terbuka adalah di bahagian tenggara Lubok China Negeri Sembilan..jadi aku telah mengambil peluang utk menyiasat 1 lokasi SEPIT BIRU...apa itu sepit biru..jom tgk gambar...

Di Pengkalan Sungai Timun...daerah Rombau...dah masuk suku..
Jam menunjukkan 11.30am..keadaan agak sunyi... Keter ada byk tapi mana pergi org2nya????ting tong !!!!
Ekh2..hehe ni bukan org2nya..saje interprem..

oooo....org2 nye pegi 'menyangkut' SEPIT BIRU..


Diaorg ni nak pegi la ni...aku hanya mampu tengok aje...belom masa utk turut serta pasal dressing ala2 nak gi sopink...
Kecewa kerana SEPIT BIRU belum sampai dan harga dekat situ agak mahal (RM50/kg) so aku pun plan nak pegi siasat kat tempat lain pulak(bukan apa..saje je..nak perabihkan petrol..maklumla dapat free..shell tu aku punya..korang tak tau ke..)..
aku ke Kuala Rompin...bukan sahaja nak cari SEPIT BIRU...sebenarnya tujuan asalnya nak siasat lokasi utk dapatkan SEPIT BIRU yang free..aku mmg suka benda free..itu aje..
ikut aje jalan yg lurus dan benar ini...
yup aku dah sampai...
huh..lokasi yg sangat cantik...port baik..
sayangnya waktu ni air surut..
port yg baik utk naikkan jenak/kerapu/siakap...dugong..
dan nak naikkan kapal ni pun boleh...byk hasil ni..berat nampak..
apa lagi test tgk...bukan nak cari SEPIT BIRU...
SEPIT BIRU kat sungai...tak sempat pegi..pasalnya jam dah pukol 3-4...
saje je ni...test power...
huh member ni nak cari stok lauk seminggu ni...

aku dapat jugak rezeki tp sori la tak snap pun pasal takat jenak kurang dari 500gram aku segan nak interprem..
kat area ni ada chalet yg disediakan..emmm boleh tahan..
dulu hak milik Al Arqam..skang mungkin penjajah mana ntah yg ambil alih..
oleh sebab Tosei n itli yg aku makan tadi dah hancur dalam perut..aku pun mula buat open house kat tepi laut tu...
Bekal ni aku import dari pasal malam di bandar Muazam Shah..
Not bad...hehe...ini yg aku bedal dulu...
tapi yg aku cari yg mentah bukan yg dah masak ini...makan ngan lemang pun sodap..hehe...
kemain lagi...DAN INI LAH DIA SEPIT BIRU/UDANG GALAH YG TELAH BERJAYA AKU BAWAK BALIK KE MELAKA...COMEY2 SEMUANYA..MURAH AJE...KALAU DI LUBOK CHINA SEKILO RM50 TAPI DI KUALA ROMPIN SELEPAS AKU MEMUJUK DAN BERMANJA2 DENGAN PAKCIK JUAL UDANG GALAH INI...3 KILO HANYA RM65 AJE...HEHE..JANGAN JELES TUK KETUA KAMPUNG PANTAI BERNAS LANJUT KUALA ROMPIN OOIIII....
Selesai Maghrib aku berangkat balik ke Bumi Hang Tuah...mungkin aku akan kemari lagi utk menjenguk udang galah free aku..InsyaAllah...raya Krismas...
Ciaow...