Thursday, October 29, 2009

JIRAN OO JIRAN...

gambar hiasan aje..
Kalau duduk di rumah berbentuk seperti diatas kena la sabar dengan risiko2 jiran2 yg tak guna dan amat berguna...masalahnya..disekeliling aku yg tak berguna lagi ramai dari yang berguna...atas tepi kiri kanan...bawah tak de sebab aku duk bawah skali....

Jiran sebelah KIRI aku boleh tahan la bergunanya..very caring....kekadang tu terlebih caring pulak...aku beli barang apa pun dia nak check dalam plastik sopink aku...bila aku balik kampung...dia offer nak jaga rumah aku..mintak nak jemur baju dia kat balcony aku..bukan apa nanti dapat kaburi mata pencuri,rumah aku tu ada org time cuti panjang...katanya la...aku sabar je....tapi dia ni selama aku kenal hampir 3 tahun...dia ni jenis TAK BERTANDING punya orang la(yg penah aku citer bg jeruk kat aku tu la..)...hidup dia bersederhana aje macam aku...bila setiap kali aku basuh kete yg 1st time aku beli tu..tiap2 kali la dia tanya berapa ringgit aku beli mendaalah tu...mulah aje la....sekali petang semalam...aku nak masuk parking aje...mata aku silau ngan kewujudan mende oren ni depan umh dia...GRAND LAVINA TUH!!!!!

Jiran KANAN aku pulak..aku tak berapa kenal..pasalnya bebudak bujang yg tinggal...tak banyak kerenah diaorg ni cuma yang buat aku bengang...hampir setiap malam dalam pukul 2-3 pagi..diaorang start mengetuk..macam buat keje2 haram aje lagaknya..oleh sebab aku sudah tak tahan kena kejut setiap jam2-3 pagi maka aku nekad nak tanya sendiri apa diaorang buat malam2 tu..pada suatu petang aku baru sampai rumah..diorang tgh melepak kat parking motor.."dik korang siang hari keje %^&^&**(((bla bla......kenapa malam2 selalu dengar bunyi ketuk2?..kat dalam bilik tgh akak tu clear dengar macam korang ketuk telinga akak ni tau.." "ekh ye ke kak...kita org tido la..mana ada ketuk2 kita orang tak dengar la"....ting tong...apa aku nak buat dengan manusia2 ni..terpaksa la aku tido secara kaum badwi di rumah aku sendiri..

Jiran ATAS aku pulak..keje dia asyik la duk buang sampah kat umh aku...mangkuk punya cina..macam2 barang dia suka bagi kat umh aku..antaranya...puntung rokok...cotton bud...raket patah...piring cawan mainan yg pecah..hanger..baju yg diterbang angin jatuh dlm longkang(bila aku suruh dia ambik..dia jawap.."haya..sulah jatuh ka..tak pa la..wa tak mo pakai lagi..sudah kotor lor"..cilanat punya cina ko tak nak lagi baju ni abih ko tak reti nak pungut balik pegi buang sendiri ke ko nak suro nenek ko yg duduk kat umh aku ni ke yg buang ??

Nasib baik aku tak de Jiran BAWAH tau..

Aku kekadang tu terpikir kenapa jiran aku ni suka memberi masalah kepada aku..adakah aku juga bermasalah pada dia orang?..atau diaorang tak sedar akan kewujudan aku @ benda hidup dalam umah beralamat C-14 tu...tp kalau diaorang tak sedar kewujudan aku mungkin jugak..sebab pintu rumah aku tertutup 24 jam... Ciaow..

12 comments:

sI tEDI said...

walla!!! cantik rumah.. ini spesis kondo ek> aku ni fail sket bab2 nak bgnama rumah ni... ekekkeke


sabar sahajlah kerenah2 jiran ni mmg pelbagai.. tapi kalau setakat bila kit ank minta tlg derang ada.. ok lagi tu

iedaLUVsham said...

uishhh saboo je la! cam hampeh ko punya jenjiran sume

Mesayu Kirana said...

Ishh..kalo sebut psl jiran nih, aku pun bengang ngan jiran aku. Ada yang ok ada yang ko. Kita tak kuar rumah pun dier sakit hati kater tak campur org, dah tentu kiter nih bekerja balik rumah memacam nak buat.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku tadak jiran seperti yang tersebut diatas..hahahaha
tapi tak tahan kalo ada berkarok jer..

illa said...
This comment has been removed by the author.
illa said...

Yer la..mmg macm2 perangai jiran nie..ada jugak yg jiran langsung xamik pedulik dan xganggu org seblah2..org camni sy pernah jumpa masa sewa satu rumah dulu..xamik tahu..sampaikan org buat maksiat dlm keta pun dier wat derk jer..depan umah dier plak tu...dah la tu ustaz plak tu..apa kes..haha mcm2..

Hezesuze said...

fuh sib baik xde jiran camtu...coz jiran kanan kiri ze sumenya sedara mara...ahaks!

ayin jemin said...

mcm2 btul jiran ya
erm itu sajalah tu
dia mengamalkan friend sweet benefits kot.

adiwarnatasya said...

Pening kepala kan dgn kerenah jiran-jiran nie...Kalau dpt jiran yg baik punyalah best...Tapi sekarang susahkan nk dpt jiran yg betul2 okayyy yer dak?

mamai said...

pasal tu aku lari dari do rumah yang tinggi macam sarang burung merpati tu duduk di rumah panjang

CINTAMANISZ Lite said...

wuiii...hebat ler kalo dok umah cenggini...depan Giant lak tu, hehe..

Kat Melaka..umah cenggini sewa dia tinggi walaupun hang dok kat tingkat bawah, ngee...

atty's said...

kty pun mengalami situasi jiran cam hampeh.