Friday, August 5, 2011

5 RAMADHAN 1432H

Salam..sihat semua?...alhamdullillah..boleh cukupkan hari ke-5 ni?..insyaAllah..
Pagi2 aku sampai ke ofis...dah ada org offer tgk katalog kuih raya...macam2 rupa..macam2 bentuk kuih yang ada..kalau ikutkan nafsu setan mau diborong semuanya..apakan daya kan harganya kemain mahal..tiap2 tahun asyik meningkat aje..so cancel la..tapi makcik tak sangat teruja tengok kuih2 raya ni..bila orang bagi je katalog/sample..terus je mengucap n istigfar dalam hati...insyaAllah..nafsu membeli akan terbendung(huh macam setazah bunyik kan..makcik kalau bukan pose lain macam sikit..cuba bulan tak pose..tanduk ada 3..)
Sebonar ekh..Makcik dah order dah kuih raya utk tahun ni..mesti la kat pengedar yg sama tiap2 thn..bukan apa..yg dah serasi dengan tekak...so kalau ada lagi lepas org offer kat makcik ni paham2 je la yep..makcik cuci mata aje..jangan la kecik ati kalau makcik tak order...beli banyak2 bukan abis pun..bawak balik kampung tp..raya haji ada balance lagi...so jawapan makcik lepas ni kepada si pemberi katalog..sori la yep,start tahun ni makcik tak hidang biskut raya byk2 lagi dah kat meja..makcik taruk kek cekelat 2 kilo atas meja..buatan air tangan makcik yg tembun ni..semekut raya byk2 ni pesen lama la..(ok tak jawapan tu?..ke dosa?) mau lepas tu aku di banned n labelled penyapu buruk...whatever...
Semalam aku balik keje dengan tak de plan nak masak apa..dan jiwa raga aku pun tak de teringin nak makan apa2 yg berlainan...bukak je peti ajaib,baru pikir nak masak apa..lagi pun semalam perut makcik tak berapa ngam macam ada bom nak meletup..so makan yg simple as gula kapas je la...hehe..giler..
Tgk apa stok yg paling ringkas yang ada...yer itu la dia...Sambal Ikan Bilis plus Terung Pipit..kalau kat White House menu ni namanya...Sparrow Brinjal with Anchovy Samble...kelasss makcik..westeng gitu...Barack Obama suka makan ni..dia kata dia makan ngan bubur kosong je..


Cara membuatnya :

1 ) Goreng ikan bilis tu garing2..makcik suka guna ikan bilis yg besar2 @ sederhana besar..jangan lupa goreng jugak terung kepipit tu..makcik suka taruk terung pipit ni banyak2..bila time makan nanti dia letup2 dalam molot..besh!..


2) Tumiskan bawang putih+bawang merah+cili boh(cia hehe)...sehingga garing dan naik minyak..bukan sampai hangit ok..rajin2 la godak...


3) Pastu masukkan cuka sesudu(ikut suka hati nak banyak mana)..jangan sebotol..nanti gastrik kawan..masuk garam...masuk gula..kacau la rata2...


4) Bila dah naik minyak dan garing..bau pun boleh bikin perut bergulung...masukkan ikan bilis dan terung pipit yang telah digoreng tadi....gaulkan biar mesra alam antara sambal terung pipit dan ikan bilis tadi..


5) Hidang la dengan nasi panas2...semalam makcik plus kan dengan telur dadar cili padi..begitu khaw skali...


Makcik kalau bab berbuka puasa memang tak banyak lauk pun makan..1 lauk pun sudah memadai bersama 2-3 butir kurma..air pun biasanya air masak sahaja..makcik tak minat air2 manis..tapi kalau dah ada org hidang tu makcik bedal aje..tp kena bilas dgn air kosong jugak..kalau ada org datang nak berbuka puasa dgn makcik kat rumah mau benak jugak pikir nak masak apa..hehe..


Sahur pagi tadi pun simple as gula kapas..hehe...makcik makan roti gardenia 2-3 keping cicah EV olive oil with lemon(menu White Haus gak nih!) bersama dengan segelas milo dan 3 gelas air suam..macam tong air dah perut makcik ni..telongkop makcik..


Nota kaki makcik : Dah 4 hari Ramadhan berlalu dan makcik berjaya TIDAK mengunjungi bazar Ramadhan hehehe...tp hari Sabtu ni makcik plan nak gi Bazar Ramadhan Besar Punya!!Mampos aku kali ni..ranap!!

4 comments:

mamai said...

awat tak hulur sepiring...malas nak masak nie

suhaila-ab said...

to mamai : kalau bro duk sebelah umah makcik..berpiring2 makcik hulur..tak yah mintak2...

Kak Aya said...

nak try buat la sambal bilis terung pipit ni, ceduk resipi ye, makcik..

sue-ab said...

to Kak Aya : Ambik la kak Aya..tak yah bayor pun..tapi kalau nak bayor pun buless gak ahhaha...