Monday, August 22, 2011

22 RAMADHAN 1432H

Buat apa tu....kat bumi melaka tat kala ni tgh hujan lebat..tido pun sodap!!hehe...kenapa ye bila time kat opis..sebut je tido mmg macam best giler..tapi bila masa duk kat umh..ujan lebat sampai banjir pun mata tak leh lelap..ada aje kejean nak buat...tak gitu...hehe..aku kalau kat umh agak jarang tido..nak ngantuk pun susah...kalau paksa tido pun dalam sejam dah jaga balik...
Aku hari ni masih lagi sihat sejahtera...2 hari lepas..hari sabtu..aku di landa gastrik atau cramp perut ni...pasalnya perut tgh kosong giler(hari jumaat hanya berbuka mee hoon sup pasar ramadhan)...terus tak makan apa2 lagi lepas tu..sahur pagi sabtu tu dah terlambat bangun..aku hanya telan segelas susu...apa lagi tak sampai sejam..acid perut + susu = gastrik!!
Kena pulak hari sabtu aku terpaksa meredah orang ramai di pasar ramadhan jalan TAR..mau tak sawan aku rasa...dah buka pose..perut masih sakit...nak tido malam tu masih sakit lagi..bangun sahur hari ahad pun ada lagi sakitnya...nak buat canner dah tau penyakitnya aku telan jugak susu tu..ini la hasilnya..tapi..walaupun sakit2 tu...aku tetap berpose...alhamdullillah...

Haa...apa ni??...White Crunchy Nut Flakes..giler babun nama mat saleh tu biskut raya aku...seperti biasa caranya agak mudah...budak 10 thn pun boleh buat kuey ni..hikhikhik...

Ni plak...Fairy Black Choc...babun tak namanya?hahahhaha...vangang!! rupanya mmg sama ngan kat atas tu...tapi kembo tak seiras!!
Ni apa plak?...lebihan hiasan yang boleh dmakan begitu saja...



White Crunchy Nut Flakes


1) Cornflakes ( di ramas2 gitu) + kacang tanah (digoreng dan di tumbuk separuh halus)
2) Cairkan white chocolate kemudian campur dengan bahan no 1 td..

3) Gaul sampai semua bahan no 1 td sebati ngan chocolate td..

4) Masukkan dalam cup..taburkan hiasan(hiasan tu ikut suka la nak rupa mcmana..apa2 pun boleh...)

5) Masukkan dalam peti ajaib(kalau kat umh aku) kalau kat umh korang peti ais ok!!

6) Bila dah chocolate tu keras..masukkan kuey td dalam balang...kemudian sembunyikan balang itu dari pandangan ramai..kalau didedahkan di atas kabinet..pasti hari raya nanti tinggal cup kosong aje...

Nota kaki makcik : belajar dari yang mudah dahulu...hikhikhik...

6 comments:

Cik Ina said...

Nyum nyum sedap gitu, ranggup tak ? HEHE

sue-ab said...

to cik ina : nama pun crunchy dik...dah tentu la..crunchy tu dapat rasa sampai hari raya...

ikiqzana said...

cantik walaupon simple buat..

Jijahh @ f.k said...

iskk ... sedapnyeee ... nak cuba la nanti ....

sue-ab said...

to ikiqzana : tengkiu...mmg simple dan tak ambik masa yg lama..

sue-ab said...

to jijahh : boleh cuba..jgn tak cuba..kalau beli ngan org mesti mahal padahal kueh ni paling murah kosnya..