Wednesday, August 3, 2011

3 RAMADHAN 1432H

Hari ni dah hari ke-3 kita berpuasa kejap aje kan...(cuba korang peratikan...kalau korang blogwalking hari ni..berapa kali korang jumpa ayat yg sama mcm ayat ijau tu..ahhaha..aku ciplak ayat tu dr blog org lain hahaha-mcm susah je nak buat ayat tu-sengal jek!!)
Aku seperti biasa la setiap hari akan mengunjungi blog2 masakan kengkawan ni pagi dan petang..bukan apa nak cari idea nak masak apa utk anak2 tekak ni..apatah lagi dibulan pose yg mulia ni..kena la kerap sikit masak..malas nak ke pasar ramadhan..kalau tak pose boleh je ler telan roti..kalau pose takan nak telan roti hari2..tu bukan nak kuruskan badan namanya...tu nak mati akal namanya..
Juadah simple aku semalam atas permintaan anak tekak yg menggelitik ni..Ayam Masak Taucu..


(Gambo version gelap)

Menu ni aku dah buat dah 2 minggu lepas...tu pasal bahan2nya masih ada dalam simpanan peti ajaib..tp tauchu pulak yg tinggal seciput..so terpaksa la aku singgah semalam lepas balik keje ke Giant depan banglo 4 tingkat aku tu..

(Gambo version silau-tolong pakai spek itam ok)

Nak cari tauchu yg ada cop halal agak payah jugak..halal from China melambak la..akhirnya jumpa jugak brand yeos..FYI..tauchu ada 2-3 jenis..yg masin dan yg manis dan yg hancur dan berbiji..aku prefer yg masin dan berbiji punya..ada org suka yg manis n hancur..itu ikut selera masing2...

Semalam masa blogwalking ke rumah CM ..aku ternampak pulak gambo menarik Ayam Pongteh @ Tauchu..tu pasal lagi menggelitik anak tekak aku ni..kalau nak proper resipi klik la rumah CM tu..kat sini resipi aku yg agak sama juga tp ada bahan lain aku masukkan dan ada yg aku tak masukkan tp 50% aku ambik resipi dari CM la..terima kasih CM..

Nak buat ayam tauchu ni ambik masa sikit tp bagi wanita berkerjaya(maklum la loyar kan) macam aku ni..simple aje..tak yah lelama kat dapur..tp kalau dah org dah azan tu makan kurma n solat dulu apasalahnya kan..tak mati pun..tp aku start masak kul 6..boleh je buka on time..hehe..

1. Okay..kita mulakan dengan perap ayam tu bersama garam(tak mo byk2)+kunyit serbuk+halia tumbuk..biorkan sekejap..gi buat keje lain..

2. Tumis bawang putih+merah+halia(kisar-aku siap2 ada stok yg dah berkisar dlm peti ajaib tu pasal sume nya main cedok aje)

3. Bila dah ok tumisan tu..masukkan tauchu..tengok la byk mana nak..aku taruk lebih sikit dalam 6 sudu beso..sebab aku nak kuahnya agak pekat tapi jaga2 nanti termasin pulak..aku masukkan jugak 2 sudu besar EV minyak zaitun(utk kesihatan dan kecunnan-walaupun tak cun2 jugak...)

4. Kemudian masukkan ayam perap td(sempat gak la dia terperap dalam 45 min)..gaul kan sehingga dia mesra alam kenal antara 1 sama lain..

5. Bila rupa dia dah cun sikit masuk kan air (ikut ler nak cair ke pekat)..pastu masuk air asam jawa(biasanya aku tak pernah masukkan tp bila tgk CM masuk..aku try la bubuh jugak)..pastu masukkan kicap pekat+cair..godak la kawan tu sikit..

6. Masukkan kentang + cendawan butang(1st time aku masukkan cendawan dalam ayam tauchu aku..ni ambik idea CM jugak)

7. Pastu biarkan dia mendidih dalam 20 minit gitu..tengok2 ler ayam n kentang tu empuk ke tidak Senah..pastu aku taruk ler sikit Pak Aji(aku ni mmg guna Pak Aji..kalau sesapa tak guna Pak Aji..taruk je la gula sikit)

8. Apalagi..dah siap la...semalam aku hiriskan cili api merah nak bagi pedas..biasanya aku tumbuk taruk masa tumis ngan tauchu tu..ktp ali aku makan mentah gitu je..kelakar jugak menu Baba Nyonya jadi pedas..hehe..aku kalau tak pedas ni tak berapa laju nak makan...

So makan la aku semalam sehingga peluh menitik..hikhikhik..


Pagi tadi sahur..aku hanya makan roti 2 keping cicahkan ngan ayam tauchu ni jugak..tak terasa pulak nak makan nasi (bukan apa takut nanti tak muat pulak baju kebaya bling2 makcik tahun ni ahaks!!)
Kawan2..jangan lupa 8 gelas air masak!!!

Wah ni apa pulak...ni juadah berbuka pose pertama kelmarin...

bersama dengan bergedil daging gemok2...

Aku suka buat bergedil ni banyak2..pastu simpan dalam peti ajaib..senang kalau teragak nak makan..celup aje ngan telur..goreng n telan...makan ngan nasi panas2 pun jadi..berkuahkan kicap masin+cili api+perah sikit limau..perrgghhhh(aku kurang amalkan pemakanan begini sekarang sebabkan kes baju kebaya punya pasal..)


Nota kaki makcik : Sorry ye kalau gambar2 makcik ni macam hawau je rupanya...henpun cap ayam makcik ni makin hari makin buat hal..makcik rasa nak sembelih je buat kari..kari...sedap jugak tu kalau buat buka pose petang ni...yes!

2 comments:

Jiejah @ Iza said...

selalunya berat kompom turun bln puasa ni , so merasa la pakai kebaya awak tu hihihi .

btw ..bila lapar ni semua mende sedap ekekek

suhaila-ab said...

to jiejah : berat makcik selalu naik bila bulan puasa..penat pikir apakah sebabnya..