BAHAN-BAHAN:
2 ketul ikan tenggiri (goreng)
2 batang serai (hiris nipis)
2 sudu besar serbuk kari
150 gm air asam jawa (pekat)
200 ml santan pekat
2 biji tomato (potong 4)
1 labu bawang besar (potongpanjang)
1 tangkai cili hijau (belah dua)
1 tangkai cili merah (belah dua)
6 biji kacang bendi
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN TUMBUK:
Minyak untuk menumis
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
6 tangkai cili merah
5 gm kunyit hidup
5 gm halia
3 biji buah keras
CARA MENYEDIAKAN:
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumbuk dan serbuk kari hingga naik bau danterbit minyak. Masukkan air asam jawa, santan, ikan serta garam dan guka secukuprasa. Kacau sekali-sekala hingga kuah mendidih. Akhir sekali, masukkan sayur-sayurandan biarkan sebentar hingga sayur empuk dan kuah pekat.
MAKAN MALAM INI...TUNGGU!!!!!!!!!!!!!HEHEHE...SHARE RESIPI UTK KENGKAWAN SEANTERO...
6 comments:
Hmm..sedapnya..masak kari..tuh.. cicah roti pun sodap.. :) Rajin sue memasak yer..
rinna : kita hanya merancang Allah yg menentukan...ntah2 balik ni rebus megi aje...sape tau...
xpenah masak sbb ade bibik....muhahahaha
Kak su.. Wowsss.. Akak kat mlaka eh? Esok saye balik, blh la jmput saye mkan ni nnt yek.. Heehee.. ;p
aku pemalas nak masak!
dua dalam satu nie kari dan sama pedas
Post a Comment