Sunday, May 19, 2013

MENU : MI MEGI SUP


MI MEGI SUP
 
Bahan-bahan:
 
 
Mi segera kosong(pic gugel) - 1-2 keping (bajet la berapa org makan) - kemudian aku rebus mi tu 1-2 minit (masukkan mi dlm air mendidih)..kemudian toskan..lalukan mi bawah air bersih dan selawat ..buang air rebusan tu..kurang baik utk kesihatan.
Ayam potong kiub
Sayur sawi atau sayur2 lain yang disukai..aku suka sawi jee...
Tomato buah
Cendawan kering/tiram..(aku tak letak kali ni,malas nak rendam..hihi)
Carrot (pun tak letak..malas)
Serbuk lada hitam/lada sulah setengah sudu
bawang putih 2-3 ulas (cincang halus)
Bawang merah 2 ulas (mayang)
Bawang kisar sesudu
Minyak zaitun/minyak masak biasa untuk tumis
Cili padi potong kalau suka..
 
Caranya :
 
1. Panaskan minyak zaitun..tumiskan bawang putih..jangan sampai ada hitam2 hangus tu..
2. Masukkan bawang kisar..kacau..masukkan lada hitam..masukkan isi ayam..
3. Masukkan bawang mayang dan cili padi..kacau..pastikan ayam tu dah separuh masak..
4. Masukkan air (ikut suka..aku suka air lebih..)
5.Pastikan ayam tu masak betul
6. Masukkan garam dan serbuk perasa kalau nak la..
7. Masukkan carrot, cendawan dan sawi..atau apa2 la jenis sayur nak masuk..tunggu seminit dua..dah mendidih masukkan mi..tunggu seminit dua lagi..mendidih je..angkat...
 
Yeay dah boleh makan..bismillah..
Pantang menu ni : tak leh simpan..kalau sekali masak tu ada terlebih..harus bagi jiran..kalau simpan...dia akan jadi mi kembang sepiok..nanti buang membazir..amalan setan tu..
 
Chow dulu..