Monday, June 13, 2011

KITA BAKO JE MENU NIH!

Konon nya bila weekend nak puasa(tak kisah la puasa apa pun)..makanya tak de makna..pagi boleh puasa lagi...dah bila masuk tengahari asyik bukak pintu peti sejuk je..apa maknanya..terpandang pulak stok udang yang ada berbaki tu..sapa nak makan tu kawan kalau ko tak masak tu sue...cuba la hidup kau 1 hari tak membazir boleh tak?(ku petik kata2 ostad fadilah kamsah)..maka dengan gigihnya aku buat menu diatas tu...UDANG BERCILI TEBAKO DARAH...kena lak campurkan ngan petai jeruk..huh..mengandung 3 bulan perut mak lepas hadap udang ni ngan nasik panas...

Aku kali ni rajin pulak nak geng kan udang tebako darah tu ngan sayur...aku petik la pucuk paku belakang umah aku tu (tolong la pecaya belakang umh aku ada kebun)...puas gak terpikir2 nak masak apa pucuk paku ni sambil makan pringles 1 tong depan tv...ala masak bodo2 je la...aku pun capai kuali dan tumis kan dia ngan bawang cili api n ikan bilis plus black pepper...so jadi la..PUCUK PAKU BLACK PEPPER...nama ala2 western gitu...aku semenjak jadi warganegara west coast semenjak 13 thn ni gemar makan pucuk paku(tak kira la masak apa pun), daun turi (buat urap-boleh abih nasik sepiok kau) ..pucuk ubi rebus (kena lak cicah budu..perrgghhhh!) dan kenal daun2 ni sume...mula2 tak reti nak telan(kat negara east coast kurang makan daun2 ni)..tapi bila dah banyak kali telan dah jatuh cinta pulak...tak kenal makan tak chinta ye tak?? korang suka tak?

Ada beberapa ulam ulaman yg aku baru kenal dan rasa semenjak jadi chef di west coast ni(dulu mak aku je jadi chef) contohnya :

1) Rebung - yang bukan jeruk la..yg jeruk aku tak leh terima lagi sampai hari ini..tak tau kenapa..kesian rebung jeruk...

2) Cekur manis - penah masak sekali buat masak lemak taruk keledek..

3) Daun kaduk - kat east coast bersepah tepi pagar umh..jeling pun tak..tapi kat sini pulak makan..siap beli lagi seikat singgit...

4) Kerdas - suka gak makan..bau cam petai..tp kepekatan bau dia lagi kuat..kalau nak test boleh guna polis traffic punya alat yg test alkohol tu..mencanak naik meter dia bila ko hembus..silap2 rosak mesin tu..

5) Pegaga - aku biasanya makan mentah ngan nasik..kalau tahap rajin yg maksima aku buat jus...sedap..rasa mcm air tebu..

6) Jantung Pisang - harus la direbus kalau tak rebus aku akan jadi kaum2 selembu makan jantung pisang mentah..pernah makan 2-3 kali cicah ngan budu/cencaluk..sangat la bagus utk minda dan jantung(cuba tanya en google kalau tak caya cakap aku)

7) Terung pipit - aku tak penah masak sendiri tp makan kat kedai 8-10 kali lebih...rasanya boleh tahan..baik utk moral..


Lain2 tu macam pucuk gajus..selom..ulam raja..pena(nama dlm ic dia-Pina Pina)..jeruk maman..dah biasa dah..kat negara asal aku byk...


Tapi ada Ulam yg aku penah dengar namanya tapi tak penah makan : ulam Geli Geli(tolong jgn pesongkan kepala otak pikiran anda kelain ok)..putat...salang..setang..tapak itik...ni masa aku melancong kat daerah alor gajah/masjid tanah mende2 ni ada disebut tapi tak penah jumpa plak kat pasar2 diaorg...korang penah dengar?Aku teringin nak rasa...pahit pun tak pe...dah biasa menelan Mende Menda Yang Pahit ni(ada la tu..)...

2 comments:

mamai said...

sedap juga kalau bako2 nie lapor la pulak

mamai said...

sedap juga kalau bako2 nie lapor la pulak