Tuesday, January 1, 2013

GULAI AYAM/DAGING

Salam..hari ni bersiaran lewat tengahari 01.01.13..sambil menungggu seseorang, baik aku share ngan korang Gulai Ayam hentam saja la aku ni..ni kiranya kesinambungan entry masak-masak nasi briyani tuari lah ni..ada yang duk call tanya nak buat gulai tu macamana (perasan mcm pandai masak sgt2)..chewahhhh...rasa macam cepwan woman edition pun ada jugokk...ok kita refresh skit ropa Gulai Ayam hentam pucat lesi aku ni..hihihi..
 
Wajahnya agak pucat tak taruk mekap sebab dah tak sabar nak makan ngan nasik katanya..lupa la nak main tabur2 bawang goreng..baru berseri skit..tak pe..pucat pun pucat la janji ok bila melalui saluran tekak..walla..ok jom aku share skit cara2 nya..

Bahan2 :
1. Daging atau ayam atau kambing
2. Bawang goreng segenggam atau lebih skit
3. Rempah gulai (aku punya spesel skit,rempah gulai yang diadun oleh pakcik rempah berkaliber kat pasar besar melaka, korang nak guna rempah kari+kurma pun boleh)
4. Bawang kisar 5-6 sudu besar
5. Sos tomato dalam 5-6 sudu besar
6. Susu cair 1/2 tin - aku pun main taruk aje..lebihan guna kat nasi briyani..abih 1 tin aku guna
7. Rempah ratus 4 beradik - cengkih, bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga-siapa tak kenal sila gugel..
8. Halia 1" tumbuk.

Cara2nya :
1. Potong daging @ ayam basuh bersih dan toskan..
2. Masukkan ayam dalam periuk, ramaskan bawang goreng , masukkan bawang kisar, halia, rempah gulai, sos tomato dan susu cair.
3. Gaulkan semua bahan2 tadi dan perap sekejap..sambil tu korang buat la apa2 yang patut..akrobatik ke..lari dalam guni berganti-ganti ke..taichi hayunan ribut salji ke..jangan sampai tercedera sudah nanti tak de sape nak sambung buat gulai korang tu..
4. panaskan minyak diperiuk lain..tumis rempah 4 beradik tadi. Kemudian masukkan bahan perap dan 2 cawan air...tunggu hingga mendidih..
5. Kacau sekejap2..tunggu la sehingga ayam @ daging @ kambing korang empuk...oo lupa plak aku ada masukkan kentang..tu pun kalau korang suka la..aku suka!
6. Masukkan garam & aji (kalau suka)..kalau dah ok..boleh la angkat hidang ngan nasik putih atau briyani atau nasi minyak atau roti canai segera..tak pun cicah roti gardenia aje pun boleh..


Ok sekian sahaja adegan makan2 untuk hari ini..entry Sibu Island akan bersambung selepas ini..ok bye!