Wednesday, December 21, 2011

DIET LA SANGAT!!!

Salam..selamat tengahari...waktu makan2 dah ni..korang makan apa??...kalau melayu sejati mesti makan nasi ngan lauk macam2 kan...huh best sungguh sebagai anak melayu ni..hehhee....
Tekak aku ni nak makan macam2 tapi disebabkan metabolisma machine ni dah lama tak service so makan tu kena kawal la sikit...boleh dikatakan setiap hari aku mengamalkan senaman jalan kaki 10,000 langkah sehari sempena menyahut kempen dari kementerian kesihatan ..disamping tu boleh la aku menurunkan berat badan aku yang serba berat ni..kalau dilihat dari "kesungguhan" aku hendak menurunkan berat badan memang tak leh blah..siap ada graf turun naik di file excel dlm pc aku..dah tu siap aim kurang 3kg per week...angan2 tak agak..tp kekadang tu semangat waja aku ni ikut mood aku yang turun naik macam graf berat aku tu jugak...hehhehe...contohnya seperti minggu ni...
Bermula dengan awal minggu..suatu pagi aku mengambil sarapan dengan sekeping roti gandum gardenia..aku sapu la sikit peanut butter...aku ambik sekeping aje sebab dah lambat nak hadap 3-4 keping sebab aku dah terlewat nak gi keje...hehhehe..sesampai ke tempat keje..aku hanya teguk air suam2 kuku aje..
Pagi tu keje kat opis seperti biasa...oleh sebab tak nak terpedaya makan pelbagai jenis sarapan dr pelawaaan kengkawan..so aku ambik keputusan utk tidak pegi melawat ke meja@bilik diaorg...aku hanya bertafakur di meja aku sahaja..sepanjang masa berhibernasi aku tu...mata aku ni memang tak lepas memandang jam dinding..dalam hati berkata2.."bila nak lunch break ni..lambat nya"...cheh sememangnya aku terasa sangat lapar..apa pun tak boleh kan...
Lunch time...aku bersemangat makan nasi ayam sepinggan..so perut bagi signal.."dah kenyang boss"...then sepanjang petang hari aku juga berjaya utk tidak menelan apa2 kuih yang dihulurkan...yess!! Sesampai di rumah terus aku bersemangat nak buat latihan jalan kaki 10000 langkah tu seperti hari2 sebelum nya...dengan menggunakan perkhidmatan threadmill bersebelahan bilik stor aku...aku mulakan perjalanan...memang la tak leh capai 10 ribu langkah pun..tapi kalau 1 jam berjalan pun sudah memadai untuk aku berpeluh bagai nak kering air dalam badan...
Masa terus berjalan...tik tok tik tok...mata asyik memandang jam aje...jam menunjukkan 10.05pm..perut aku sememangnya lebih flat dari biasa..mana tidaknya..hanya nasi ayam dan 2-3 liter air suam aje yang ada tu pun dan nak jadi hampas dah...sedang aku menonton tv...tetiba hidung aku terhidu aroma yang sungguh indah...jantung berdegup kencang..aku terus mencari idea..trick aku mengunci rumah dan pagar awal2 ada lah sebab utama supaya aku tak keluar dari rumah lagi selepas balik kerja..tapi malam itu otak aku terus berputar mencari alasan apa aku nak buat utk kelentong diri aku sendiri supaya aku boleh bolos keluar dr rumah untuk pergi ke tempat aroma best itu...yess...akhir nya dapat idea...buang sampah!!!
Bukak aje sliding door..dah nampak lokasi yang akan aku tuju dulu sebelum buang sampah..huh nape la ko tenggek depan umah aku bro!!
Selipar dah tersarung..jalan hanya 15 langkah...
Aku : Bro!...yang double ni celup telur tak?
Bro : Celup...nak berapa?
Aku : ok ...bagi saya AYAM DOUBLE SPECIAL satu ok..jap lagi saya datang balik..nak buang sampah jap!!

Hampas!!!penat aku sukat makan dr pagi..malam2 buta ko pegi mencekik burger!!!!rasa nak bako je gerai burger depan umah aku ni!!!!!!bau daging burger lada hitam dia boleh menyelinap masuk dalam umah aku!!!!!sungguh tensen!!!!!tiap2 malam aku kena hadap dugaan ni!!!burger mamat ni pulak boleh tahan lazatnya!!!!
Nota kaki makcik : haruskah aku bersara dari menyukat makan?

3 comments:

ALoNa CintamaniszLite said...

Akak pun dh gemok ni, aduii...nak naik senangggg jer. Pulun makan buah yg tengah musim ni pun leh gemok. Tp nk turun berat badan...aduii, minum air limau nipis tiap2 hari pun lom tentu leh turun setengah kilo, uwaa...

sue-ab said...

alona : minum air limau hari2 nanti dapat ulser perut pulak..naye...

sikeciksukamerahjambu said...

best lah blog ni=)