Friday, August 13, 2010

KO SUKA APA AKU SUKA?

Korang Korang! Kalau korang seangkatan zaman ngan aku mesti korang penah makan/beli mende2 ni sumer...jom kita share tentang sajian2 wajib sama ada dalam pengetahuan ibubapa atau dibeli secara haram
* AKU - semua brg2 tersebut diseludup masuk mulut...
BELON DALAM TIUB
Penah main tak? Tapi aku lupa kalau nak belon ni kena beli ngan makanan apa..kalau aku makanan tu aku buang..aku nak belon tu je..makanan tu mungkin tak sedap atau pun aku mmg target pada belon tu aje..lepas tiup besar..pastu tembus pulak..terus picit tak mo kasi bocor...
CHEWING GUM
"Sing gam" ni pulak aku beli rasanya dalam 10sen satu..."sing gam" tu aku buang sebab aku tak suka makan "sing gam" yg rasanya manis...tp korang mesti nak tau nape aku beli "sing gam" ni??pasal aku nak gambar tattoo kat belakang pembalut "sing gam" ni....beli..bukak...jilat...tepek kat tgn...huah huah huah..."sin gam" kat bawah ni pun best...aku makan sebab rasanya masam2...bentuk nya bulat2 kecik...sekali masuk dalam mulut sekotak sekali gus...kejap je abis...ppsstt lagi pun plastik kotak tu bukak macam kotak rokok..hehehe


SATE IKAN
Secucuk 10sen..kat kedai runcit cina...aku biasa beli 1-2 batang aje..sebab kewangan tipis aje..masalahnya lepas makan 1 nak satu lagi..sehingga duit aku habis sampai 50sen...hantu betul mis nak beli benda lain...
Kat bawah ni pun sate ikan gak...tp sorry ye.. ni kat kampung aku je ada...iaitu Terengganu la..sate ikan ni org jual kat basikal aje jaja 1 kampung...seposen gak sebatang...tapi aku kalau nak makan ni mesti time bersama kakak aku..pasalnya kos nya tinggi nak beli..seposen sebatang tu sikit je..kalau kakak aku ada dia mesti beli singgit=10batang....baru puas makan..sate ni dia akan bakar dulu...makan panas2..cicah ngan sos...huh beshhhhh...
KOPOK TAM TAM
Ni Tam Tam.Penah makan? rasanya ketam la tu pasal la nama dia Tam Tam...kalau tak salah aku 20sen je rege dia...
AIR POLLY
Air polly ni aku yg panggil..kalau korang aku tak tau la panggil dia apa..time aku dulu rege dia 10 sen sebatang...kalau nak beli..kena pilih yg keras betul2..senang nak patahkan tgh...baru sedut..perrgghhh...
AISKRIM MESIA
Yang ni tak yah beli...pasal mak aku mmg jual kat umah...macam2 perisa mak aku buat...oren..milo..asam boi...buah kelubi(tau ke??..rasanya masam)...jeruk pedas mangga pun mak aku buat eskrim ni...huh best sungguh makan..lepas satu satu le...bersambung2 makan sampai kenyang..maklum la FREE...bisnes MAK BAPAK aku punya la katakan...

SUMI
Sumi ni bahan seludup aku jugak...tp aku jarang beli sebab rasa tak puas...2 biji 10sen...2 kali sedut dah abih...walaupun rasa rugi tp aku beli jugak tp time duit sekolah aku dah byk terkumpul la @ time kaya...

GULA GULA KACANG
Haaa penah makan tak korang ngan gula2 ni...Aku bukan makan gula2 aje...ngan plastik2 dia aku makan...beli 10sen 3 biji...gula2 tu bg kawan tp plastik aku makan...cerdik tak aku??

SUGUS
Kat kantin skolah aku makcik tu jual 10sen 2...beli la jugak pasal terliur tgk kengkawan makan...aku suka jugak pasal dia rasa masam2 gitu..byk perisa..stoberi pun beshhh...

KOPOK JAGUNG
Yang ni pun aku telan jugak...tp ni bila aku dah masuk skolah menengah..masa tu duit poket lebih sikit dr skolah rendah...beli skali sekala pasal bila dah besar ni jajan budak kecik tak pandang sangat..aku makan makanan org dewasa aje...

SUPER RING & ROTA
Kesukaan aku masa makan super ring bila...kunyah byk2 pastu pegi sengih kat abg aku...perrgghhh kuning gigi siol...

SNEK UDANG
Rege 10sen sebungkus...kalau beli taruk lam poket baju skolah pasti kuning...kalau tumpah la..

TORA & DING DANG
Jarang beli pasal rege dia mahal...terliur tgk lam tv aje...kalau nak beli jugak..kena berusaha keras simpan duit...tp sebenarnya nak mainan kat dalam tu je...ni semua Mat Sentul punya pasal...1 hari tu..aku kumpul duit nak beli ding dang..rege dia singgit sekotak..dalam tu ada helikopter...Mat Sentul kata boleh terbang jauh..mmg jauh pun terbang kat dalam tv tu..sampai berpeluh budak yg berlakon dlm iklan tu kejar helikopter tu...pastu aku beli la...dapat la helikopter idaman...huh kemain gintang gumbira hati ini...helikopter tu kena gensel ngan tangan kat btg dia tu baru ler kawan tu terbang...aku pun gesel la...sekali....dia hanya terbang dan jatuh depan kaki aku je...celakak punya Mat Sentul..bohong aku...terus lepas tu aku tak beli lagi...tp aku rasa kalau rege dia 20sen mesti tiap2 hari aku beli helikopter...hehehhe

MAMEE
First time beli mamee ni aku pegi rendam dalam air panas...korang pikir la sendiri apa rasanya..
DOUBLE DECKER

Aku tak suke..pasal bau dia hanyir..tp kalau yg perisa ayam tu makan gak la...dulu iklan dia tu pasal budak2 yg dalam bas double decker..tak suka...

CHICKADEESS!!!!
My Peberet!!!!!!huh rege dah la 10sen...byk lak tuh....sedap mmg tak terhinggaaaa...sehingga menjilat plastik....tp kat gambar tu cikadis zaman sekarang..skarang punya rasa tak besh sangat..zaman dulu punya best giler...tp ayam yg tgh nyanyi tu tetap menten....

5 comments:

peridot sepi said...

ni sume accessories kite masa zaman budak budak kan...

cik GULA-gULA said...

teringat zaman kecil..

balik ni nak makan super ring la

Hezesuze said...

walaaaaa tu sume peberet aku ler beb...

ishh ko nie..mentang2 ler pose saje jek libas napsu kan...huhu

kira zaman kita lebih kurang jek..mihahahha

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nostalgia sungguh :)

Kebun Pokleh said...

makanan2 tu sumenya bahaya tau.. tp sumenya tu i dah penah makan..hehe