Wednesday, August 24, 2011

24 RAMADHAN 1432H - KARI JENAK

KARI JENAK SPESEL..

Bahan2 :
Sekor ikan Jenak
Rempah kari (taruk air-kasi paste)
Halba Campur
Air asam java..
Daun kari
Santan pekat (aku masuk secawan je tak mo pakai banyak2)
Bendi
Tomato
Terung pipit (kalau nak la)
Bawang merah (kisar /chop)
Bawang putih (kisar / chop)
Halia (kisar / chop)
Cili kering (kisar) - kalau nak pedas taruk ler lebih
Garam + Aji

Cara pembikinannya :
1) Tumis semua bahan kisar dan daun kari sehingga wangi...
2) Masukkan rempah kari dan halba campur..tumis sampai naik minyak-marah...
3) Dah cantik rupa parasnya..masukkan air asam java...
4) Masukkan santan
5) Masukkan garam & aji & tomato
6) Masukkan ikan & bendi & terung pipit & belen tomato..
7) Biarkan ia mendidih..pastikan ikan bebetul masak....kemudian hangkat!!
Ada apa2 yang tertinggal ke...kalau tertinggal pandai2 ler korang ok hehehehe.....

Hidangkan dengan telur asin pun ok...kari ni nak cicah roti pun walla jugak...

Nota kaki makcik : ni salah satu lauk peberet aku so aku tak leh makan lauk ni slalu nanti pipi jadi kuey pau!!...

2 comments:

zino said...

enakk tu..

sue-ab said...

to zino : makcik makan ngan roti kentang je...