Sahur pagi tadi first time makcik makan nasik...tp lauk lebihan berbuka..cuma tambah telur dadar aje..tp makcik makan nasik sikit aje..sebab makcik bersahur nasik pagi tadi??...hehe..sebab buka semalam makcik makan naik setengah senduk je..makcik makan murtabak daging..so tali perut dah penuh...
1) Kunyit idup+lengkuas+cili api merah+serai+bawang merah(sume ni ditumbuk halus)
2) Masukkan bahan tumbuk dalam santan + 2-3 sudu EVOO (api kecik je)
3) Masukkan ubi kentang+garam+pak aji....kacau sehingga mendidih..pastikan ubi empuk..
4) Lepas santan tadi mendidih..masukkan udang...rasa dan pastikan udang jangan masak lecur sangat..then tutup api..siap...hehehe...ni masakan 15-20 je..
Makcik terpaksa buat lauk segera ni smlm sebab makcik dah tertido petang..makcik terlelap sambil tengok tv lebih kurang 3pm..dah terjaga tgk jam dah 6.45pm..dengan asar pun belum..selepas solat dengar org bagi salam..rupanya ada insan "kamil" datang bagi murtabak kat makcik..nak balas tapewer katanya..terima kasih..tau2 je makcik terlambat masak..dalam masa 20 min makcik hanya berjaya masak lauk diatas ngan nasik aje..huhuhu...sedey...nasib baik makcik mmg ada stok sambal kering..boleh ler lawan ngan udang tu..
Nota kaki makcik : bila dah ngadap entry..tetiba mata tak kuyu lagi..
No comments:
Post a Comment