Saturday, March 2, 2013

KETAM MASAK LEMAK CILI API

Salam semua...selamat berhujung minggu di awal bulan Mac...minggu ni baik untuk kesihatan badan aku, aku kena duk umah hahaha layan Running Man sampai abis (itu saja tau!) Tapi pepagi tadi dah siap basuh baju semua lah..kemas umah..basuh lantai depan umah..siram pokok sume..so skang masa nak jalan2 kat blog jap..sambil tu tepek menu aku 2-3 hari lepas yang belum on air ni..hari ni aku tak perlu masak..petang baru bukak dapur..sesungguhnya aku berpuasa hari ni..biasalah org hutang puasa ni..
Tadi dapat berita, jiran aku yang kena cancer tekak hidung dan mulut tu di masukkan ke GH lagi pagi tadi..kritikal agaknya..kesian dia..wife dia smlm baru dapat lesen memandu..tapi jenis seram lagi nak bawak kete..kol 4am lebih ambulan datang..gempak jap...kalau pepagi tu tak de la drebar ambulan tu nak pasang nenonenoneno tu...tapi lampu kat bumbung ambulan tu pun boleh buat aku terjaga..dalam bilik aku yang gelap gulita tu pun boleh bertukar disco dek penangan lampu ambulan...errmmm semoga uncle tu cepat sembuh...
Dah alang2 kol 4 lebih aku dah terjaga..terus la sahur..aku gorengkan kuey tiaw aje..sorry gambo tak snap sbb tak kuasa nak main2 posing pepagi buta..
Ok jom citer pasal Ketam Masak Lemak..
Last week aku ke pasar borong..harga barang not bad..murah2 sumer..kalau dah ikan cencaru saiz sedang rm3/kg tu kira murah la kan..ketam rm16.50/kg..rasanya berbaloi la jugak aku bangun awal sebelum subuh pegi sopink kat pasar borong ni..pasar ni dekat aje ngan umah aku..10-15 min kalau pepagi buta drive..
 

Aku share sikit resipi hentam aku yep..kalau nak ikut tu ikut la.cedok la sendiri..tapi kalau tak mo ikut sudah!
Oleh sebab last week ada "tukang rasa dan telan" datang..so masak lebih sikit..
 
Bahan-bahan
 
5 ekor ketam besar tapak tangan (dicuci bersih dan potong dua-baru nampak banyak hahahaha)
1 keping asam keping - aku dan mak aku cakap asam gelugor
1 biji kelapa diparut di kedai Harjit Ali depan umah aku (kalau nak parut kat tempat umah korang blh gak)
2 batang serai (titik)
7-8 biji buah belimbing buluh (belah dua tp jgn putus-untuk penambah selera supaya makan banyak)
 
Bahan kisar @ tumbuk :
3-4  ulas bawang putih
7-8 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
Sedikit lengkuas (tak tau nak cakap banyak mana tapi sikit je la)
Sedikit halia ( ni pun sikit aje-biasanya org tak masuk tapi aku masukkan..sebab apa?aku pun tak tahu..tapi hasilnya not bad)
Cili api merah + hijau..ini ikut suka la nak banyak mana..tp ingat jgn pedas sgt sebab ketam kan nak ratah direct kat mulut..kan nanti terbako mulut korang..kena panggil bomba plak nanti)
2-3 bijik buah keras
 
Cara-cara
 
1. Perah santan - aku buat teknik blend kelapa parut tu lebih senang - asing kan santan pekat dan santan cair..
2. Santan cair + bahan blend/tumbuk + asam keping + serai. Dah nak mendidih tu masuk kan ketam..masakkan selama 2-3 minit..
3. Masukkan santan pekat dan belimbing buluh. Perasakan dengan garam + perasa / gula.
4. Masak atas api perlahan selama 5 minit..kacau selalu nak elakkan santan pecah minyak..dah siap..
 
Untuk "tukang rasa" yang datang aku tambah lagi dengan lauk pauk yang lain..lepas makan aku interview skit dia orang..apa pendapat dia org tentang hasil tangan aku kali ni.. 
 
 Meh i suap kat u...
 
 terima ksih sayang...
 
 Thank you daling...esok datang makan lagi yep..menu megi tomyam..
 
 "danke"...eceh dan-dan ngan maya aku cakap german..lenkali kalau tak malu datang la lagi rasa masakan aku yep maya..
 
HAPPY ENDING!
 
Aku nak chow dulu la..tgk Running Man..tapi pose2 tak leh nak gelak lebih2..kalau mcm tu aku tgk I miss You lah..Eun Hye naega gandago!!!