Saturday, January 4, 2014

MENU : POPCORN CARAMEL ALA GARRETT

Salam semua..lama memendam rasa..eh salah..memendam blog hehehe..sekali sekala je sempat nak hadap blog ni..tak pe yang pasti jgn tak update langsung kan..nak blog walking lagi la tak sempat..tapi kalau nak cari resepi tu kena la jugak belek blog org yg master masak ni..hehe..aku bukan reti masak sangat ponnn...
 
Ok hari ni aku nak bersih umah aku ni..aku tepek cara buat makanan kegemaran aku ni..POPCORN!! biasa asik beli aje.memandangkan kos hidup makin tinggi..lebih baik bukak dapo buat sendiri..bukan susahpun..setengah jam dah siap..kalau beli kat giant depan umah aku ini belum tentu lepas setengah jam dapat makan yang manis, harum, rangup dan banyak..heheheh...tapi kalau malas..bye byelahhh...
 
Ok aku share sikit cara-cara membuat popcorn caramel yang simple ni..-sukatan yg aku guna ni utk hidangan 2 org..
 
 
Bahan-bahannya :
 
2 genggam jagung popcorn
1 sudu besar butter / majerin
2-3 sudu besar minyak masak
 
Bahan caramel :
1/2 cawan gula pasir / gula perang
1 sudu besar butter / majerin
 
Cara membuatnya : 
 
1. Cuci bersih biji jagung tu dan keringkan sekejap.
 


 
 
2. Panaskan minyak dalam periuk bersaiz besar. Penutup periuk make sure dah ready heehe..
 
3. Masukkan butter / majerin - aku guna majerin planta sebab rasa masinnya dah ada..tak perlu letak garam lagi..lagi pun nanti baunya sangat wangi. Kacau rata bersama minyak...dah cair masukkan kesemua biji jagung td, kacau rata biji jagung dan tutup periuk. Goncangkan sikit periuk tu..2-3 minit lepas tu sure dengar biji jagung meletup letup dalam periuk..jgn korang bukak plak tutup periuk tu..nanti salji popcorn pulak dapo korang hihihi..biarkan sehingga letupan tu dah senyap..goncangkan sikit periuk tu biar dia betul2 masak semua..dah senyap tu bukak tudung periuk dan tuang popcorn dalam bekas lain.


 
4. Panaskan pan, cair kan butter / majerin - aku still guna majerin planta..kemudian masukkan gula pasir / gulaperang - aku guna gula perang sbb aku suka buat manis..sukatan gula ni ikut suka hati korang lah..aku taruk secawan..hehehe..kalau korang guna butter..masukkan sedikit garam..kacau rata hingga sebati..kemudian biarkan sehingga caramel terbentuk...kacau rata..masukkan popcorn dan gaul rata. Semasa gaul ni..gunakan api paling kecil nak tutup terus pun ok..
Klau nak bagi popcorn lebih rangup..apabila gula dah cair..tutup api kemudian masukkan baking soda dan esen vanila..gaul cairan tu dengan popcorn lepas tu bakar dalam oven..tapi ni kadang2 je aku buat sbb lambat hehehe...buat cara kat atas tu pun ok dah..


5. Bila caramel dah bersalut pada keseluruhan popcorn, matikan api dan alihkan ke bekas yg besar dn sejukkan..lerai leraikan sikit..dan dah boleh makan..!!!


Biasanya aku akan buat bila nak ngadap korea..boleh sedey2 gelak2 sambil kunyah popcorn air tangan sendiri yang dijamin halal!!

Anda boleh buat utk anak2 anda jugak..takyah beli kat kedai..dah lah lemau!!

 
SELAMAT MENCUBA..chow!