Salam hari Ahad!!..apa projek korang hari ni?..jalan2?..makan2?..tido2?..hihi..aku hari ni ada janji ngan kawan nak gi meninjau bandar melaka..ukur jalan, nak check la mana tau dah makin panjang jalan2 kat melaka ni ke..kawan aku ni nak gi cari suar jin katanya..harap2 jumpa la..mana tau hari ni jin ada basuh suar dia..
Memandangkan masa aku ada lagi 2 jam..aku tepek sikit la menu hentam aku..kali ni namanya Kuih Gunting..aku memang suka kuih ni..kalau makan sentiasa igt raya..arwah mak aku suka buat kalau time nak raya..tp mesti abih sebelum raya..maklum la adik beradik ramai pastu pailang plak..mak sembunyikan balang pun tetap jugak tinggal seredak..sian mak..tp mak tak marah sebab kuih dia laku..sedap sebab tu abih cepat..tapi bila hari raya, kuih dah kurang atas meja..mak aku kalau buat kuih raya tak de siaran ulangan punya..padan la muka kan...
Dulu masa mak buat aku duk goyang kaki tgk tv..bila mak suruh aku gunting laju je aku buat tp hasil guntingan aku tak cantik..mak suruh gi tengok tv balik..abih nak buat mcmana aku ni mmg tak kreatif..
Sekarang bila mak dah tak de..aku rindu nak makan kuih gunting...yg jual kat kedai tak sedap!..so aku pun belajar la wat sendiri..sampai la skang dah hampir sploh kali aku buat masih tak sama macam mak punya..mak buat potongan tu sama aje..tangan mcm mesin walaupun gunting pegang tangan kiri..rasa tu lemak2 masin manis..gebu dan rangup..mak buat simple aje..tak de la nak letak rempah ratus ni..mak punya kosong aje..tapi sedap..aku suka yang kosong bukan yg mak dah tabur gula..aku tak suka manis2..aku suka masin..so bahagian aku mesti yg tabur garam..padahal tak tabur pun ok dah..
Masa first time buat aku mintak resipi kuih ni dr kakak aku..bila buat..keras!..tp rasa ok gak..kakak kata tu la resipi dan cara macam mak buat..kali kedua aku buat lg..lembut rapuh sikit la...pastu aku gugel kat belog2 resipi..aku campur aduk mcm2..tp tetap tak memuaskan hati..dr bahan2 yang mabeles hingga la yg paling simple..tetap tak jadi eksperimen aku nak buat kuih gunting macam mak buat..akhirnya aku buat gaya aku je lah..memandangkan dah sploh kali buat pasti balang tinggal seredak gak..hihihi..makan habih jugak walaupun tak puas hati..bila aku bagi kat jiran dia kata ok, cuma kalau taruk rempah kari, jintan2 sumer tu rasanya lagi ok..
Sini aku tepekkan resipi kuih gunting yang aku hentam tu..jgn korang gelak plak..dah tu cakap "org tak buat gini la..sengal ppuan ni"..tak pe la bhai..resipi ni aku yang hentam..suka suki hati aku la nak campak apa kan..mesti la tak sama mcm org lain buat..hihi..
Bahan-bahan :
Tepung gandum
Marjerin
Serbuk cili
Rempah kari
Garam
Minyak masak semangkuk
4-5 pelepah daun kari..gunting halus2..
-sukatan berapa banyak tu aku sukar sikit nak bg..sebab aku agak2 je..tengok berapa byk tepung aku guna..kiranya main rasa2 ngan tangan je la..pro tak aku??hahahah..dem..
Cara :
1. Minyak tu aku panaskan dan biar dia sejuk skit..
2. Masukkan garam, serbuk cili dan serbuk kari dalam tepung..kemudian gaulkan sebati..aku guna tak banyak pun serbuk cili n kari ni..aku ikut selera aku je..
3. Kemudian masukkan daun kari..
4. Masukkan marjerin..gaul hingga tepung tu jadi ala2 breadcrumbs gitu..lobangkan tengah2 tepung tu kemudian tuang minyak yg dah suam td sedikit demi sedikit..dan uli hingga jadi doh..pastikan adunan tu tak lembik tak keras..mcmana nak cakap ekh..errmm macam tu la, rasa ngan tangan sendiri..aku tak suka masukkan santan..tak tau nape..tak menepati citarasa lidah aku kut..
5. Pastu aku mula la menggelek adunan tu hingga nipis ikut suka hati aku..tabur skit ngan tepung supaya adunan tak melekat..dan secara oldskool nya aku akan lapik plastik atas doh baru aku canai/gelek..hihi..kemudian aku potong memanjang dan gunting ikut suka hati aku, hasilnya kecik-besar, nipis-tebal sume ada..tu sebab la mak aku reject hasil kerja aku tu..jenis nak cepat siap..
6. Masa aku buat kuih kali ni(yang gambar kat atas tu)..adunan tepung tu nampak kering sikit..ini disebabkan tengah2 bernafsu menggunting tetiba ada tetamu datang..kena la layan tetamu dulu..nasib baik tetamu lepak kejap je (setengah jam hokay!)..tp tak sempat la merasa kuih gunting hentam aku ni..lom siap lagi..
7. Kemudian dah selesai main gunting2..panaskan minyak dengan api sederhana besar..goreng potongan adunan td..dah nampak macam kekuningan tu..aku masukkan daun kari..goreng sekejap kemudian angkat..seperti biasa aku akan tabur garam halus sikit dan gaul, walaupun aku dah letak garam masa mula2 tu, it's okay la..tak la masin beno..juri sebelah umah makan kata ok..kalau masin dia mesti komen punya..pasti hasil nya gebu dan rapuh macam biasa..sesuai untuk org yang sangat menjaga quality gigi..
8. Masukkan dalam balang..aku biasanya taruk dalam balang kecik2 (senang nak kelek kulu kilir) dan susun atas kabinet buat menambah selera mengunyah ketika hadap pc or tv.. hihihi...
Total hrs utk siap : 1jam lebih sikit..tengok byk mana adunan..kojo sonang!!
Kuih gunting memang sesuai di makan ketika tengok tv..kalau ada aksi ganas tembak2 atau kuar hantu kubur..lagi laju kunyahan nya..dah gaya macam makan nasik..stakat balang kecik tu sekejap je hilang..
Kepada ibu2..ajar la anak2 makan kuih2 tradisi ni..drpada duk simpan stok cheezel,twisties atau jajan lain sewaktu dengannya byk2 dalam kabinet...buat tersumbat saluran jantung budak2 je..
Ok. Aku chow dulu..masa dah tamat..bye.