Salam..selamat malam semua..hari ni tak mo membebel lebey2..nak share menu DAGING DENDENG...resipi dr utara..shikin thank you coz share ngan i resipi simple and mabeles ni..tapi i oter sikit u pun resipi..jgn marah ahhh..nak kasi sikit ummphhh dari u punya hihihi..oleh kerana ada anak2 gadis kat umah ni..so aku masak lebih la hari ni..
Ok kita citer bahan2 dulu :
A) Daging batang pinang (aku buat 1/2 kg je)
B) 5 ulas Bawang merah
1 labu bawang besar
3-4 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
(Semua yang diatas dikisar...kecuali daging hehehe...)
2-3 sudu besar kerisek
Cili padi 3-4 bijik,,nak taruk lebih pun boleh..
Kicap masin
Kicap manis
Rempah kari daging 2-3 sudu.
Perap daging dengan semua bahan A+B diatas selama 15 min.
C) Mayang 3 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + 1/2 inci halia..
Buah pelaga +kayu manis+bunga lawang
D)Air asam jawa
Cara2nya pulak :
1) Tumis bahan C sehingga wangi.
2) Masukkan kesemua bahan perap (A+B)
3) Masukkan air asam jawa..+ 1/2 cawan air..
4) Biarkan dia mengering(pelik perkataan ni kan). Kacau2 selalu,jangan malas..nanti hangus plak..api tu jangan besar macam nak bakar kuali tu..
Aku tak masuk garam dan gula??..hihi tak perlu sebab aku dah guna kicap manis + kicap masin..
5) Bila dah kering..boleh diangkat..guna la daging batang pinang sebab dia mudah empuk..
Daging dendeng ni sebenarnya amat senang nak buat..rasanya pun best..boleh makan ngan nasik, ketupat, nasi impit, roti dan lain2 sewaktu dengannya janji best...ngan spagetti pun bulesss..belash aje..tak mabok pun..
SELAMAT MENCUBA(gamba blurrr dr my ciken phone)
Lepas dah kenyang perut makan nasi bersungguh2 tadi..aku keluar meneman anak2 gadis pegi kedai buku..nak perabih duit kerajaan bagi katanya..sementara tunggu anak2 gadis bersiap..ambik gambo sorang2 dulu..apa pun tak boleh!!!
Sempat paw buku ni..thanks Nadia Syuhadah!!!