Thursday, July 30, 2009

TAK TERCAPAI AKAL MU

Pada 1 tengahari yg panas terik...kami sedang makan di tepi jalan besar tempat lalu lalang treler...bas...lori antu...kete laju2..dan debu2 cinta....tetiba ada 1 kete datang bertenggek kat belakang kami..

Tersnap pulak tangan aku yg sebesar balak itu...
Teka tekuk...APA KAH NOMBOR PLAT ITEWWW...??

Ko rasa apakah sifat peribadi tuan kete ini??
1) Merendah diri?
2) Tidak takbur?
3) Tidak gemar perkara2 remeh?
4) Menerima seadanya? ada lagi lain lain?
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Kepada ;
Kengkawan sume yg follow mahu pun silent reader aku yg tersayang...
Aku akan berehat sementara dari menghapdet page yg aku sayangi ini mulai esok sehingga la ke hari selasa(4/8/09) minggu hadapan....aku akan keluar daerah melaka ini dengan meninggalkan abg lappy aku ni dirumah..walaupun mudah utk aku menghapdetnya dimana2 kerana aku sekarang sudah menggunakan berukban maxis yg laju ala2 mercedes mata belalang ini.....(aku dah ceraikan celcom dengan talak 5)..tp aku rasa aku perlukan konsentrasi yg lebih pada expidisi aku ini....Projek Sulung Menawan Puncak Kinabalu...doakan aku berjaya...insyaAllah...kalau diizinkan Nya...aku akan mengsnap berapa banyak foto n video sepanjang expidisi aku ini...bukan kerana apa...utk memudahkan pendaki2 baru ke kinabalu seperti aku utk membuat rujukan dan persediaan...kerana selama ini aku begitu sukar mendapatkan info atau keadaan dikawasan pergunungan itu melalui mana laman blog...yg ada hanya lah yg simple2 aje...so aku tak leh nak bayangkan bagaimana cabaran2 sebenar ketika proses pendakian itu...tak tercapai akalku..hik hik hik...mudah mudahan aku berjaya sampai kepuncak...Bye....
Ciaow...

Tuesday, July 28, 2009

NTAH YE KE TAK..

video

Korang rasa apa tuh....??

Ciaow....

Sunday, July 26, 2009

PELESIT MATA SEBELAH

Suatu hari yg damai..2 pompuan telah tersesat ke sini...
Memang 2 pompuan ni tidak membuat perkara2 yg dilarang ini...
Pompuan pertama...suspek- J Lo mesia...hahahaha...
Pompuan kedua...suspek Shakira mesia...huahuahauwau...
Telah melarikan diri...
Ke dalam air....
Op..op..op...
Masuk je dalam air...ombak besar tetiba....
Masih selamat..
Jaga jaga...adengan yg tak ingin dilihat.....wey nak buat apa tu...ko jgn macam2...
Wey apasal ko landing kat situ...bukan cam duyung...cam dugong!!!
Dan penat...pompuan2 itu pun balik ke bumi Hang Tuah..
THE END

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Tajuk entry tak de kaitan ngan isi entry..hehe...tu tajuk lagu XPDC la....hahaha.....

AYAM GORENG KUNYIT MACAM2 RAGAM
SUP KAMBING GURUN SAHARA
Saja je...mengisi masa lapang dengan membuat tempahan memasak utk 5 orang makan...
Ciaow...

Saturday, July 25, 2009

TERCIPTA UNTUK KU

(korang jangan gelakkan aku...aku nak jiwang sikit...sbb malam dah larut ni - emosi - stabil)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Diketika malam menjelma...yg ke dua kalinya aku ditemani 2 keping capati berlauk kari ayam...mencari titik titik noktah....mampukah aku...


Dikala malam semakin menerjah pagi...bau kari masih disanubari....

Seketika aku dikejutkan dengan 1 tayangan yg baru siap...terima kasih atas kekretifan mu..sungguh tak ku sangka...lagu mp3 yg baru kau minta kudownloadkan telah kau tujukan kepada ku...terima kasih sekali lagi...

video


Sewaktu proses pengeditan kau memintaku menutup mata sehingga aku hampir tertidur dan bermimpi...rupanya ada kejutan buat diriku...aku terpana bukan kerana file foto foto ku telah diselongkar tetapi kerana kekretifan mu yg membuatkan laptop kesayangan ku ini hang selama 5 minit..apa pun terima kasih sekali lagi...
Aku akan berehat update utk weekend ini kerana menjalani latihan fizikal...selamat terhibur...jumpa lagi ...luv u all...Ciaow..

Friday, July 24, 2009

BUAHMU BUAH KU JUA..

Petang tadi aku buat lawatan ke satu kebun di pinggir hutan....banyak habuannya...

Orang Tampin sebut Buah Rambut...
Orang Kelantan sebut Mbukte...sebut betul2...
Orang Terengganu sebut Rambuttang..
Berjaya dipangkas...
Rakusnya...cepat nanti tuan kebun nampak...
Ni kes lain pulak...
Cempaka..ekh cempedak...bergayutan dipokok...

Huh....goreng pun sodap...

Ni pulak duku...lom masak...habuan bulan depan...

Cempedak tergolek golek namanya...

Ini bunga ketas...tak leh makan...kalau makan jadi beruk...

Lepas habuan penuh bonet..balik la apa lagi...hari pun malammmmm.....
Ciaow...nak tengok citer Nur Kasih kat TV3..huhuhu

AYAT AYAT CINTA

video

Ciaow....

Wednesday, July 22, 2009

MENDUNG TAK BERERTI HUJAN

Malam ni giliran aku tak perlu makan apa2 yg berat...aku mesti lupakan steamroll...badak sumbu...gajah...shrek...dan sewaktu dengannya..
So aku decide memilih kancil...ladybird...dan sewaktu denganya aje....

Sambil melayan citer jepun ku 1 litre of tears...aku mnghadap 1 tapewer of mangga tembam2 sumenya...
QTY MANJA SEBELOM..
QUANTITY MANJA SELEPASNYA...hehehehe...

Sambil duk sedey2 'ayan citer jepun tu....tak perasan mangga dah surut....
Ciaow...


Tuesday, July 21, 2009

HALAMAN ASMARA

Dari malam semalam aku update entry ni...banyak penangguhan sehingga la pagi ni...

5.45pm : aku dah get ready nak balik...drift punya drift terlupa nak gi jumpa Doktor *tut* pulak...tak pe la...byk hari lagi..jgn gopoh2...(yg tanya pasal nape aku suka doktor tut tu..pasalnya aku dah hampir 6 tahun berjumpa dan bermesra dengan nya...pegi berobat la....korang jgn tuduh aku macam2 pulak...mmg la dia hensem...nak buat camana...dah jodoh aku ngan dia..kuang kuang kuang..)

6.15pm : aku dah terbaring kat sofa duk pikir nak masak apa...pandang kain kotor lam bakul...bila aku nak tamatkan riwayat kain kotor tu agaknya...huhu...

6.45pm : dah siap mandi + solat + berbedak bagai...aku start masuk kain lam minah Samsiah...

7pm : aku start kuarkan alatan persilatan aku..hehe..piok la...nak masak la apa lagi...nak masak apa yer malam ni...

7.40pm : segalanya dah siap... masak apa sangat..lauk org malas...

8pm : ada org call suro pegi umh dia ambik barang yg sudah aku pesan...kuar lagi aku...

10.45pm : sampai umh...on abg lap aku ni n jenguk entry....tergelak besar aku baca komen kat entry biru mata hitamku...ayin tanya "PUAKA TU APA"...sape nak tolong jawab utk aku niiiii??kalau aku jawap kang lari lintang pukang korang sume...hahahahahah....tolong aku.....tolong bagi penerangan kat ayin : PUAKA TU APA???

SAMBAL SOTONG SIMPLE GEDEGANG

IKAN GORENG SEPARUH HATI

KAILAN IKAN MASIN YG KURANG MASIN
TIMUN TERGOLEK

NASI BERIANI YG AKU TERINGIN NAK MAKAN SEKARANG....
Ciaow....

BIRU MATA ITAMKU

eh eh eh...tajuk tak serupa cerita....hehe...
20/7/09 2.30pm : aku buat appointment dengan klinik panel company aku ni nak buat check up body la..pastu nak gi ambik ubat utk bekalan utk persediaan la...pastu nak mintak nasihat sikit....aku call..

aku : halooo...Klinik *tut* ke tu? saya nak tanya doktor *tut* ada tak hari ni? (Dr *tut* adalah doktor peberet aku yg hensom dan baik hati)
Minah klinik : dia tak de skang ...doktor lain...tp petang ni dia masuk...kol 6..kalau nak jumpa dia datang le petang...
aku : ok saya datang petang...boleh book?saya nak jumpa ngan Dr *tut* aje.. (salahkah aku pilih bulus)
minah klinik : datang petang...

20/7/09 6.30pm : (Kat klinik *tut*) aku masuk terus register..isi borang...dan tunggu hampir 1/2jam..
Oleh sebab lama jugak aku tunggu aku bg tau la aku td ada call nak jumpa doktor *tut*...dia terus cakap..
Minah klinik : ooo akak yg call nak jumpa dr*tut* tadi ekh...dr *tut* tak masuk..skang doktor lain dr hospital...
aku :@##$%%^^&^&&!!!!!#$%^^&&**

apasal ko tak cakap dari tadi...puaka betul...

Hari ni aku call lagi nak jumpa Dr *tut*..harap2 tak berpuaka lagi hari ni..Ciaow...

Monday, July 20, 2009

JERITAN BATIN KU..

Waktu tghr yg damai ini berbekalkan goreng pisang panas dr kantin aku terpikir2...sampaikah aku kat sini nanti?? tinggal 10 hari lagi...

Segala persediaan kelengkapan sume dah beres..cuma get ready nak packing aje...yg tinggal cuma last minit persediaan fizikal...persediaan mental tu insyaAllah...ALLAHU AKHBAR!!!!

Td tengah duk belek paper KOSMO terbaca pulak kesah ni....ish2...ini sume Allah punya kuasa....korang makan rambutan bebaik tau...kalau macan durian lagi kena hati2...silap2 goal terus pulak...

KUALA TERENGGANU - Keriangan menikmati buah rambutan berakhir dengan tragedi buat sebuah keluarga apabila bapa mereka berusia 79 tahun maut tercekik buah tersebut.

Kejadian malang itu berlaku semasa warga emas, Endut Abdullah berkumpul dengan ahli keluarga di rumahnya di Kampung Jeram Manir di sini Khamis lalu.

Menceritakan kejadian itu, anak mangsa, Anita, 45, berkata, salah seorang adiknya datang membawa rambutan untuk dimakan bersama ahli keluarganya pada pukul 5.30 petang.

"Ayah ambil sebiji rambutan dan selepas habis makan, dia ambil sebiji lagi dan ketika makan, tiba-tiba dia tersedak dan tertelan buah yang dikunyahnya," ceritanya ketika ditemui di rumahnya di sini semalam.
Ciaow...

Sunday, July 19, 2009

SAAT YANG KU IDAMKAN

Rupaya dah 2 hari aku mendiamkan diri rupanya....bukan apa...aku ni tak berkesempatan nak update...hari jumaat full sungguh...semalam pulak aku training la apa lagi...dua tiga hari ni kalau petang je idung aku dapat gangguan....ntah sapa le punya angkara...aku mmg pantang ada bau2 macam nih...maka aku mula kan operasi utk melawan bau tuh...siap ko...

1. Petang semalam aku ke pasar malam Sungai Udang...huh macam2 bentuk rupa ada...pilih aje gerai mana aku nak...dah musim rupanya..patut la kat umh aku tuh menyerang aje baunya...tak pe..sabo...

2. Aku balik umh simpan barang tu bebaik...tak mo bukak lagi..nanti tak surprise..tunggu pagi esok (hari ni ler)...biasanya bau menyerang petang2..kali ni aku serang time pepagi...time diaorg tido...biasanya diaorg kalau weekend ni kol 10 baru bunyi kat dapur...aku tau org yg serang aku hari2 tu duk belakang umh aku je...padan muka...

3.Pepagi td..kol 7..hehe aku mulakan operasi...

4.Adun tepung beras ler...masukkan brg "baik"...hehehehe...jeng jeng!!

Tara!!! PELEDAK CEMPEDAK GORENG...
Skali kol 8 dah bunyi piok belaga kat dapur org belakang umh aku....hehehe...MISI BERJAYA....
Misi kedua...tunggu ko tengahari nih...hehehe...Ciaow..

Thursday, July 16, 2009

AKU KENA SAMUN

Gambar Hiasan aje la...
Hai sayang2 sume...hehe...Tetiba pulak petang2 buta ni aku terfree pulak nak update page..tetiba idea datang utk berkongsi pengalaman ngeri aku..idea dtg bila berchatting ngan blogger pengerindu - http://www.pengerindu.com/ ....
Kisah nya berlaku pada tahun 2007 (ye kut..aku pun lupa tarikh n tawon beracun tuh...tak mo igt dah)..Pada ketika itu aku masih lom ada "abg lap" aku ni lagi...kerana giler berchatting..berfrenster...berblog(masa tu yahoo360) dan bermacam2 ber lagi...kat opis pulak byk web yg tersenarai itu di block so aku pun selalu la bermastautin @ lepak kat CC yg berdekatan dgn tempat keje aku ni...
Nak dijadi kan slot 999...pada 1 petang @ nak maghrib dah( balik dr keje dah)...aku bersama sorang tenet addict jugak... shireen - http://ashireenhs.blogspot.com/ ke CC tersebut (biasanya kami duduk 1 jam aje-tak mo membazir la katakan..)...dgn kembang idung kami pilih port yg paling belakang dgn tujuan nak privacy sikit...maklum la waktu tu agak ramai bebudak tgh main game..so cc tu agak bising macam celak* la...ketika aku baru nak on pc tetiba dengar org ketuk meja dengan kuat ! Aku n srin buat tak tau lagi...baru nak on ym..tetiba dengar orang bkata...begini dialognya ketika iteww...
Penyamun 1 : Duit!duit! (dengan mengacukan parang panjang mcm lam gambo kat atas dan ketuk keyboard)
Budak cina : saya tak de duit bang...
Penyamun 1: Ko nak bagi ke tak nak?aku parang kan baru tau (mcm tu la ugutannya..aku pun igt2 lupa dah)
Srin : kak...ah long la...
Aku : Jom la balik (aku terus capai beg aku)
Budak cina : ni je saya ada...(dia bg duit 5 hengget aku nampak)
Srin : kak...perompak la...
Aku : HAH!!! (ting tong-rasa macam lam citer HongKong pun ada - dlm beg aku ada hp sony yg baru aku beli n duit baru cucuk -baru dapat gaji masa tu-mati aku)
Srin : canner ni...(aku n srin bangun nak kuar)
Penyamun 1 : akak duduk...(sambil acu parang panjang pada kami) kitaorg tak kacau akak
Penyamun 1 n 2 : sume pegi kumpul blakang (dekat ngan stor - kami perempuan hanya 3 org je masa tuh)
Tetiba terkeluar skrip yg tak di sangka2...
Penyamun : Akak jgn risau...saya tak kacau akak...saya nak ambik barang budak2 C*** ni je..
Srin n aku : janji tau jgn buat apa2 kat kita org..kita sama sama melayu...janji tau(nada sedey masa tu-hehehe- skali boleh bermesra alam pulak ngan perompak)
Penyamun : sume masuk stor!
Korang bayangkan stor kecik...dalam 20 org nak masuk...yg lelaki sume tinggalkan duit n hp atas meja...kami 3 org dia tak usik apa...
Kami sume terperap lam stor tu lebih kurang 20 min...aku nak ambik henpon nak call polis pun tak tau dah nombor berapa aku nak tekan...lepas tu ada org dari luar bukak pintu(budak yg datang nak masuk CC)..tengok2 perompak jahanam tu dah tak de...
Tokey CC pegi wat report polis dan kami pun balik dengan hati yg begitu kecut dan muka pucat...
Hasil lepas kejadian aku PHOBIA :
1. Aku tak tgk lagi 999 kat tv3 tu sampai skang
2. Aku tak jejak lagi CC sampai skang
3. Aku beli laptop
4.Aku lebih berhati2 ketika berada dikawasan umum
5. Aku byk nasihat para wanita agar kurangkan ke CC dan kalau boleh jangan...
6. Aku tak pandang lagi CC tempat kejadian ituh!!!
7. Aku n srin masih teringat janji2 manis yg termeterai antara kami n penyamun!!!!HAHAHAHAHAHA!!!!
p/s : srin : kalo ko baca entry aku nih ko boleh tambah skrip yg aku tertinggal..HAHAHA
jacky (pengerindu) : berhati2 ketika menjalankan tugas...
Ciaow...

BREAK KEJAP


Mintak mahap nye anak2..kakak2..abg2..adik2...aku hari ni tak pat nak update kisah hari ni pasal nya masa tak mencukupi utk aku mengadap "abg lap" aku nih...aku ada training hari ni....dan malam pun lom tentu lagi...so hari ni berehat la kejap...esok korang datang lagi umh aku yep...kalau ada time malam ni aku cilok jap gi jln2 umh korang..wat barang makan/habuan best2 sikit....babai..
ciaow...

Wednesday, July 15, 2009

OPSS TAK SENGAJA.....

video

Bukan sengaja pun dia tuh....hehe...

Pagi buta pulak aku update hari ni...18SX lak tuh...ampun...Ciaow...

Tuesday, July 14, 2009

KISAH JIN

MADINAH - Sebuah keluarga di Arab Saudi mengheret seekor jin ke mahkamah dengan mendakwa makhluk halus itu mencuri dan mengganggu mereka, lapor sebuah akhbar semalam.
Dalam kes pertama seumpamanya di Arab Saudi, akhbar Al-Watan melaporkan jin tersebut didakwa mengugut, membaling batu dan mencuri telefon bimbit milik mereka.

"Kami terdengar bunyi dan suara pelik. Pada mulanya kami tidak mengendahkan perkara itu. Namun, anak-anak kami ketakutan selepas jin itu mula membaling batu," kata keluarga tersebut dari bandar Mahd Al Dahab, dekat sini.

"Kemudian, seorang wanita berkata-kata kepada saya diikuti oleh seorang lelaki. Mereka mahu saya berpindah keluar dari rumah kami," tambahnya.

Menurut lelaki berkenaan, semua gangguan itu berlaku pada waktu malam hari sejak dua tahun lalu.

Ekoran tidak tahan diganggu makhluk halus tersebut, keluarga berkenaan telah berpindah dari kediaman yang dihuni mereka selama 15 tahun yang terletak dekat bandar Madinah itu.

Menurut Al-Watan, sebuah mahkamah tempatan memberitahu pihak berkuasa sedang menyiasat kesahihan dakwaan mereka walaupun menyedari ia sukar dilakukan.

"Apa yang lebih menarik berhubung kes ini ialah aduan itu dibuat oleh setiap ahli keluarga berkenaan," kata ketua mahkamah itu, Sheikh Amr Al Salmi.

heheh....tak sangka...jin pun leh kena dakwa...teringat aku cerita CEPLOSSS!!!!...ciaow...

p/s : Oleh sebab ramai yg bertanya tu gambo apa...tu la gambo...JIN TONCET MATA SATU...hahaha

Monday, July 13, 2009

ALZHEIMER

Alzheimer bukan hanya orang tua...
Pesakit Alzheimer masih dapat mengingati perkara yang berlaku 30 tahun lampau dengan baik namun gagal mengingati perkara mudah yang dilakukannya beberapa minit lalu.APABILA memperkatakan mengenai Alzheimer atau nyanyuk, masyarakat seringkali mengaitkan penyakit ini dengan faktor umur.

Malah punca yang sering dikaitkan dengan penyakit ini ialah otak pesakit mengecut dan wujudnya abnormal protein dalam otak yang dipanggil amiloid.

Keadaan itu menyebabkan saraf-saraf dalam otak menjadi tidak normal dan keseluruhan saiz otak semakin mengecil yang akhirnya menyebabkan pesakit mengalami masalah lupa yang serius.

Namun, dalam keadaan tertentu, penyakit yang lazimnya dihadapi oleh mereka yang berumur melebihi 60 tahun ke atas, juga boleh dialami golongan lebih muda.

Pakar Runding Geriatrik Hospital Pakar Cheras, Dr. Rajbans Singh, berkata meskipun jarang berlaku, kebarangkalian ia dihidapi oleh mereka yang berumur dalam lingkungan 50-an, tetap ada.

"Simptomnya masih samar namun kecenderungan untuk terlupa adalah sama. Walaupun begitu, antara keterlupaan golongan ini dan Alzheimer adalah jangka waktu memori yang diingati," ujarnya.

Jelas Rajbans, bagi pesakit Alzheimer, mereka masih dapat mengingati perkara lampau yang berlaku 20 hingga 30 tahun lalu dengan baik namun gagal mengingati satu perkara mudah yang dilakukannya beberapa minit lalu.

Bermula dengan keterlupaan jangka pendek, penyakit ini akan berlanjutan hingga membuatkan pesakitnya kehilangan memori secara total.

Tambahnya lagi, keadaan pesakit bertambah serius apabila mereka mula berhalusinasi dan pada tahap ini, potensi mencederakan diri mereka amat tinggi sekiranya tidak dirawat serta diawasi.

"Bertepatan dengan nama lain bagi penyakit ini iaitu The Long Goodbye, penyakit ini lazimnya meliputi tempoh lebih 10 hingga 20 tahun. Jadi, tidak mustahil keadaan mereka akan bertambah buruk," jelasnya.

Antara simptom tingkah laku atau psikologi pesakit Alzheimer termasuklah gemar menjerit, agresif dari segi fizikal, gangguan personaliti, banyak bertanya, kemurungan, kadangkala tidak mahu dibantu, salah sangka dan tidak tidur pada waktu malam.

Rawatan

Menyentuh mengenai jenis rawatan, jelas Rajbans, tiada satu kaedah khusus untuk menyembuhkannya namun apa yang boleh dilakukan ialah melengahkan simptom.

Dalam beberapa kes tertentu, pemberian ubatan untuk meningkatkan kembali sel dan hormon dilakukan dalam bentuk tablet.

"Masalah utama pengambilan ubatan dalam bentuk tablet ialah pesakit kerap terlupa untuk mengambilnya seperti yang diarahkan. Jadi, satu inovasi dilakukan iaitu pesakit dilekat satu tampalan seumpama plaster di lengan.

"Dengan itu, pesakit tidak lagi mempunyai masalah dengan rutin mengambil ubat," jelasnya yang turut menjelaskan antara penyebab utama penyakit ini ialah virus, toksin, kekurangan hormon dan vitamin serta pelbagai lagi.

Tambahnya, penyakit ini bukan sahaja melibatkan pesakit malah seluruh ahli keluarga terdekat yang terpaksa menjaga, merawat dan memantau pesakit.

"Pengetahuan asas mengenai simptom, penjagaan harian serta keperluan pesakit amat penting bagi ahli keluarga. Secara tidak langsung, ia akan membantu ahli keluarga menangani salah faham antara mereka," nasihat Rajbans.

Jangka hayat yang semakin bertambah di Malaysia memberi petunjuk bahawa masyarakat perlu memandang serius penyakit ini.

Ujarnya, ia merupakan fenomena normal di mana-mana negara di dunia apabila taraf hidup semakin meningkat dan keperluan kendiri seperti perubatan mencapai tahap terbaik.

"Sebagai contoh, Jepun. Apabila populasi warga emasnya meningkat mendadak pada 15 tahun lalu, satu pendekatan dilakukan oleh kerajaan mereka agar golongan ini aktif dari aspek minda dan fizikal," jelasnya.

huhu....aku penah tgk movie (true story)...pesakit Alzheimer ni berumur 32 thn...Ciaow...

Sunday, July 12, 2009

MANA SESAT NI??

Asam pedas..asam pedas...asam pedas...tu je la menu permintaan kat umh ni...so aku terpaksa ler mereka cipta supaya tekak aku ni boleh terima hari2 asam pedas....hari ni aku lawan asam pedas + tempoyak power + petai + ikan masin...apa lagi 1 piok nasi telan....

Perot sudah kenyang...kami mula langkah....nak gi mana yep....teruskan..
teruskan....
teruskan...
teruskan....
teruskan...
op op op berenti..haus la..kita minum dulu!!!!!
hehehhhh...skali macam pegi umh org kawin daaa...
Ciaow...
Nanti dulu...sebelum ciaow....nak tunjuk award yg aku dapat dari Mrs..Cybermummy cun...tengkiu yep...

Baru ciaow betul2...nak tengok Final Mentolll 3...